Årets världsetta Torri Huske, USA, var i en klass för sig två gånger om under inledningsdagen av VM.
I semifinalen var hon drygt en halv sekund snabbare än alla andra på 56,24 och putsade sitt världsårsbästa med fyra hundradelar.
Bakom henne var det tätt, tätt.
Mellan tvåan Marie Wattel, Frankrike, och sexan Zhang Yufei, Kina, skiljde bara 26 hundradelar.
Louise Hanssons 56,97 var bara 17 hundradelar från Wattel.
– Torri är den som har stuckit ut mest, men jag tror faktiskt att det finns folk som kan utmana henne i morgon. Det ska bli jättekul, det är bara att gå in och köra, jag har inget att förlora, säger svenskan som blev OS-femma i Tokyo i fjol.
"Beskedet jag ville ha"
Då satte hon sitt personliga rekord på 56,22 – kan hon upprepa det är medaljchansen stor.
Jämfört med försöken så var Louise Hanssons semifinaltid drygt en halv sekund snabbare.
– Det gav mig beskedet jag ville ha inför i morgon, säger Louise Hansson som efter sitt genombrott under 2021 är ett stort svenskt medaljhopp.
I fjol tog hon EM-brons på distansen och silver i kortbane-VM där hon plockade hem totalt sju medaljer, varav tre guld.
I OS-finalen i fjol fanns två svenskor på startpallen, men Sarah Sjöström, som tog OS-guld 2016 och vunnit fyra VM-guld, simmar inte 100 meter fjäril i Budapest.
Louise Hansson tycker att vägen fram till finalen är mer nervös än avgörandet. Nu är hon där.
– Jag visste när jag gick in i mästerskapet att det borde bli final med de tider som jag gjort. Men det är alltid ett steg ta sig vidare till varje nivå. I finalen spelar det ingen roll hur man har simmat i de två andra loppen, säger hon.
"Trycka på mer"
Louise Hansson hade 26,43 de första 50 meterna och menar att det är på hemvägen som hon kan förbättra sig ytterligare.
– Utgången är som den ska vara, det är hemgången där jag vill trycka mer än vad jag gjorde nu, säger hon.
Louise Hansson har strukit sig från 100 meter ryggsim – där hon tog guld i kortbane-VM – vilket innebär att hon är tävlingsfri på morgonen inför söndagskvällens final.
– Jag kommer att åka in och simma lite lugnt på förmiddagen. Det viktigaste för mig är att behålla lugnet, bara slappna av, så jag kommer att tänka att det inte är någon simning i morgon eftermiddag förrän någon timme innan, säger hon.
Erik Persson, OS-åtta på 200 meter bröstsim i Tokyo, värmde upp med halva distansen under öppningsdagen. Han tog sig för första gången till VM-semifinal på distansen, men väl där tog det stopp. Han var fyra hundradelar långsammare än på morgonen, 1.00,38, och slutade på 15:e plats.
– Jag missade lite i vändning och målgång, jag hade gärna simmat under minuten. Jag tycker det känns bra inför 200, det blir några dagars vila och sedan är det dags på onsdag, säger han.