Hansson om medaljmissen: "Jättebesviken"

I 75 meter fanns hon med i medaljkampen – men slutet blev inte gott för Sophie Hansson. Sjätteplatsen i OS-finalen på 100 meter bröstsim sved. –Det är jättenära och jag är jättebesviken, jag ville ha medalj, säger hon.

Sophie Hansson kom sexa på 100 meter bröst. Arkivbild.

Sophie Hansson kom sexa på 100 meter bröst. Arkivbild.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Simning2021-07-27 04:27

OS i Tokyo, pandemispelen, har inte varit någon blågul dans på rosor de första dagarna.

Varken för simtruppen eller för laget i stort.

Flera potentiella medaljkandidater har under de första dagarna fått lämna sina tävlingar tomhänta – bland annat Sarah Sjöström på sin favoritdistans 100 meter fjäril i går.

Så när tävlingsdag nummer fyra grydde kunde Sophie Hansson ta det första svenska OS-medaljen i Tokyo.

Men det slutade som dessa spel börjat.

Med besvikelse.

"Bombarderad av känslor"

I 75 meter hängde Sophie Hansson med i medaljjakten, men när allt skulle avgöras i slutet tappade hon.

Sluttiden 1.06,07 var hennes sämsta notering under tre dagar. Bästa tiden kom i försöken då hon slog svenskt rekord med 1.05,66 och i semifinalen var hon något långsammare, men ändå totalfyra.

En bronsmedalj var det realistiska – men dit saknades 53 hundradelar.

– Det känns som jag är bombarderad av känslor just nu. Jag gick ut här och gjorde 110 procent, jag är stolt över min insats, men besviken på mitt resultat, säger hon med tårar i ögonen.

Sophie Hansson var inte uppgiven efteråt, snarare sammanbitet besviken.

– Så många timmar i bassängen och så många års träning, jag känner att jag har det men får inte ut det. Så jag tror ni förstår frustrationen och besvikelsen, men jag lär mig mycket hela tiden. Jag är stolt över min prestation även om tiden inte var där, säger 22-åringen som i år sänkt sitt personliga rekord med 1,87 sekunder och tagit EM-guld.

"Fel" amerikanska vann

Det blev amerikansk seger – men inte genom favoriten utan 17-åriga talangen Lydia Jacoby. Hon skrev historia när hon OS-kvalade som första simmare från Alaska.

Sedan snodde hon också guldet.

Segertiden 1.04,95 var 27 hundradelar före tvåan Tatjana Schoenmaker, Sydafrika. Favoriten och världsrekordhållaren Lilly King, USA, fick nöja sig med bronset på 1.05,54. King var regerande OS-mästare och har vunnit två raka VM-guld på distansen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!