Hansson till semi: "Finns några växlar till"

Okej – men inte mer. Medaljhoppet Louise Hansson var första svensk i VM-bassängen och slutade femma i försöken på 100 meter fjäril. –Det finns några växlar till, säger hon.

Sveriges Louise Hansson på 100 meter fjäril under lördagens försökstävlingar i sim-VM i Duna Arena i Budapest.

Sveriges Louise Hansson på 100 meter fjäril under lördagens försökstävlingar i sim-VM i Duna Arena i Budapest.

Foto: Christine Olsson/TT

Simning2022-06-18 10:06

Hansson noterade 57,53 – 1,3 sekunder över sitt svenska rekord – och hade hoppats simma snabbare i sitt premiärlopp i Duna Arena i Budapest.

– Det kändes väldigt avslappnat, jag hade hoppats på att vara lite snabbare med tanke på att jag kört flera avslappnade lopp med snabbare tider redan i år, säger Hansson vars årsbästa ligger på 56,89.

Årets världsfyra, som tog EM-brons i fjol och blev femma på OS, var mest nöjd över att vara i gång.

Hoppas "rejsa"

– Även fast det är ett försökslopp och man vet att det ska vara relativt lätt att ta sig vidare till final så blir det alltid mer pirr när det är ett VM. Det är svårare att sova och man vaknar tidigare, man vill få göra första loppet och få in känslan, säger hon.

– Det är skönt att vara i gång, jag hoppas kunna slappna av lite mer och verkligen "rejsa" i kväll, säger hon.

Amerikanskan Torri Huske, OS-fyra och världsetta i år, var enda simmare under 57 sekunder och hade 56,82 vilket var 39 hundradelar före Marie Wattel, Frankrike, som hade näst snabbaste tid till semifinal.

Persson vidare

För bara några år sedan var Louise Hansson tvungen att gå på max för att ta sig vidare från ett försök. Nu är hon så säker på bra tider att känsla och detaljer är det viktigaste.

– Vi har försökt säga att vi ska försöka ta det i tre växlar, sedan i kväll blir det ju rätt så nära maxfart, men vi ska försöka bygga på för varje lopp, säger hon om planen hon lagt tillsammans med sin engelske tränare Ian Hulme.

– Det här försöksloppet skulle vara så känslolöst som möjligt, att spara känslorna till senare för det tar mycket energi, säger hon.

Erik Persson värmde upp inför sin huvudgren 200 meter bröstsim med halva distansen – och tog sig vidare till semifinal på årsbästa 1.00,34, vilket var tolfte tid.

– Det är första gången jag går vidare på 100 på ett VM. Det kändes kul. Jag var inte så snabb ut, men hem kändes det bra. Vi får se om jag kan vara lite bättre i kväll, säger Persson vars personbästa är 1.00,08.

Persson tog EM-brons på 200 meter bröstsim i fjol och var åtta i OS.

Oskar Hoff slogs ut direkt på 50 meter fjäril. Landskronasimmaren slog Lars Frölanders 14 år gamla svenska rekord i april med 23,55 – det hade han behövt putsa med tre hundradelar till för att nå semifinal, men gick i mål på 23,73.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!