Laget missade final: "Bra början"

Första herrlaget på elva år i ett VM – då blev det en elfteplats för Sverige. Det saknades 1,2 sekunder till en finalplats, topp åtta. –Det är en väldigt bra början, tycker Isak Eliasson om det nya laget.

Inte ända fram. Sveriges lag på 4x100 meter frisim, från vänster Isak Eliasson, Björn Seeliger, Robin Hanson och Elias Persson, nådde inte final i sitt första VM-framträdande.

Inte ända fram. Sveriges lag på 4x100 meter frisim, från vänster Isak Eliasson, Björn Seeliger, Robin Hanson och Elias Persson, nådde inte final i sitt första VM-framträdande.

Foto: Christine Olsson/TT

Simning2022-06-18 12:08

Herrarnas lagkappssatsning är långsiktig. Målet är att laget ska ta en plats till OS om två år och simma snabbt där.

Då behöver svenskarna bli bland de tolv bästa i nästa års VM.

Kvartettens VM-debut tillsammans slutade med en elfteplats på 3.15,46. Det skiljde 1,2 sekunder till Serbien som tog åttonde och sista finalplatsen.

Björn Seeliger (49,06), Isak Eliasson (48,46), Robin Hanson (48,45) och Elias Persson (49,49) var de fyra i det nya VM-laget.

Ville till final

– Vi ville ju till final, det är ungefär en sekund som krävs så det är 25 hundradelar per skalle. En bra början, säger Eliasson.

Förbundskapten Martina Aronsson, som ser ett herrlag som ett lok för att dra svensk herrsimning upp ur svackan, hade en topp 12-placering som målsättning.

Ett mål som uppnåddes.

Björn Seeliger, OS-simmare på 50 meter fritt, tycker att förberedelserna går att skruva på.

– Alla gör stabila lopp, ingen sticker ut åt något håll, i framtiden kanske vi behöver göra något innan. Ett lopp dagen innan eller timmarna innan. Hade man fått simma en gång till hade vi varit snabbare, säger han om nervositeten och anspänningen hos simmarna den första VM-dagen.

Nervöst

Seeliger, 22, och Hanson, 21, är framtidsstjärnorna, Eliasson, 26, den rutinerade och stabile. Fjärdeplatsen, den här gången tagen av Malmösimmaren Elias Persson, 22, är det mer öppet kring.

– Jag var nervös, det märkte nog de andra. Men jag är nöjd, jag gjorde vad jag kunde, säger Elias Persson.

I VM 2011, med Lars Frölander och Stefan Nystrand som stjärnor i slutet av sin karriär, blev det också en elfteplats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!