Medaljvrål och frustration efter ny succé

Supersystrarna Sophie och Louise Hansson slog till på kortbane-VM igen med nya medaljer. En känslofylld Sophie Hansson skrek rakt ut efteråt över sin knappa guldmiss med tre ynka hundradelar på 100 meter bröstsim. –Jag är så glad och så frustrerad på samma gång, utbrister hon efter silvret.

Sophie Hansson, till vänster, och systern Louise Hansson håller upp sina VM-medaljer.

Simning2021-12-20 16:06

Systrarna kramade om varandra i den mixade zonen, där simmarna möter journalisterna.

Där stod Louise Hansson med en bronsmedalj runt halsen efter att ha följt upp VM-guldet på 100 meter ryggsim med ytterligare en framgång.

Efter en stund kom Sophie Hansson från sin final efter att ha tagit sin andra individuella medalj. Hon började med ett brons på 50 meter bröstsim och slog nu till med ett silver på dubbla distansen. Systrarna har fyra medaljer vardera i detta VM, med två lagkappsmedaljer inräknade.

Den lilla marginalen till guldet fick dock Sophie Hansson att skrika högt nere i gångarna i Etihad Arena. Inte bara en gång.

– Kunde hon inte ha slagit mig med en sekund?, utbrister hon efter att ha blivit besegrad av kinesiskan Tang Qianting med tre hundradelar.

"Tror jag ska bryta ihop"

Sophie Hansson krossade sitt eget svenska rekord med 67 hundradelar till 1.03,50.

– Det är så mycket känslor just nu så jag tror jag ska bryta ihop. Jag hoppar i och gör mitt livs lopp, jag hoppades gå under 1.04 och så gör jag det med en halv sekund. Jag kan inte vara annat än nöjd, men...

– Jag har kollat lite snabbt på målgången i repris och jag satte ju den. Så det är inte där jag kunde ha blivit världsmästare. Jag gjorde ett väldigt, väldigt bra lopp, säger hon.

Trots den omedelbara frustrationen inser 23-åringen att hon gjort ett succé-VM. Och det är inte över ännu. Sista dagen väntar både 200 meter bröstsim och två lagkapper.

– Jag har gjort mina första individuella VM-finaler. Jag har alltid haft stolpe-ut och varit nia (missad final) på de senaste VM jag har varit på. Att gå från det till att stå på en prispall flera gånger visar att jag har tagit ett stort steg i min utveckling, säger Sophie Hansson som i maj tog EM-guld på samma distans i långbana.

"Så jävla nära"

Två år äldre systern Louise Hansson förstod känslorna hos lillasyster:

– Så jävla nära. Jag tror hon kommer att vara jätteglad, men tre hundradelar...

Louise Hansson simmade dubbla lopp i finalpasset. Först tog hon sig till morgondagens final på 100 meter fjäril, specialdistansen, med tredje tid, sedan slog hon till med VM-brons.

Ryggsimmet är nytt i kortbana för Hansson – och det har blivit en jättesuccé. Två VM-medaljer på tre dagar varav ett guld.

– Det hade jag inte trott om någon hade sagt det för någon vecka sedan.

Två kanadensiskor blev för svåra. Maggie MacNeil vann och slog världsrekord med drygt tre tiondelar på 25,27 och tvåan Kyle Masse hade 25,62.

Louise Hansson hade 25,86, tre hundradelar över sitt svenska rekord.

På fjärilen väntar samma MacNeil att tampas med. Hon vann OS-guld i Tokyo på distansen och var snabbast i semifinalen på 55,45. Louise Hansson hade 55,81 – 55 hundradelar över sitt personliga rekord.

– Det var rätt kontrollerat, men det ska finnas lite till. Det var tajt inpå ryggsimmet och jag gick in med tanken att försöka spara någon procent. Formen är där så jag ska gå in och försöka simma avslappnat i finalen, säger hon.

Medaljkram. Louise Hansson, till vänster, kramar om Sophie Hansson efter medaljkvällen i kortbane-VM.
Fakta: Sveriges VM-medaljer hittills