Nytt EM-guld för Sjöström – sjätte medaljen

Sarah Sjöström tog ännu ett guld medalj på kortbane-EM i ryska Kazan. På 50 meter fjäril slog hon till med nytt personligt- och mästerskapsrekord. –Det var pers! Det var mitt första pers på fyra år. Jag är så sjukt glad, säger hon till SVT.

Sarah Sjöström.

Simning2021-11-07 17:56

Sedan tidigare har svenskan tre guld, ett silver och ett brons. Senast under lördagen tog hon guld på 100 meter fjäril, men även på halva distansen var hon alltså bäst av alla.

– Det satt ganska bra. En halv dags vila gjorde susen för den här gamla kroppen tydligen, säger hon.

"Skönt att få komma tillbaka såhär"

Sjöström har haft ett minst sagt utmanande år. I vintras fick hon en fraktur i armbågen efter att ha halkat på en isfläck. Efter operationen som följde började en lång väg tillbaka. Men inte ens ett år senare åker hon från EM med fem individuella medaljer, fyra guld och ett brons, och ett silver i 4x50 meter medley.

– Det känns otroligt bra, inte minst på grund av frakturen, men också på grund av den här jävla pandemin. Det känns skönt att få komma tillbaka så här, säger Sjöström.

En knapp timme senare var Sjöström i vattnet igen. Då som en del av det mixade lagkappslaget på 4x50 meter medley tillsammans med Sara Junevik, Gustav Hökfelt och Erik Persson. Kvartetten slutade fyra i finalen på det nya svenska rekordet 1.37,97. Nederländerna vann på det nya världsrekordet 1.36,18.

Men det är inte bara Sjöström som varit i farten individuellt.

Tre svenskor i bassängen

Sofia Åstedt inledde finalpasset för svensk del när hon simmade final på 200 meter fritt. Åstedt slutade dock sist på tiden 1.58,50, sex sekunder efter vinnande Marrit Steenbergen från Nederländerna.

Finalpasset rullade vidare med final på 50 meter bröstsim, med två svenska deltagare i form av Emelie Fast och Klara Thormalm. Efter fina första 25 meter tappade dock svenskorna på tillbakavägen. Fast blev femma och Thormalm sjua, det är deras bästa placeringar någonsin i ett seniormästerskap.

– Jag är jättenöjd, säger Fast till SVT om sin femteplats.

– Jag är jätteglad att jag simmar min första final, det kändes avslappnat men jag satte inte målgången, säger Tholmalm.