Nytt silver för Sjöström: "Får träna starter"

Näst snabbaste loppet i karriären räckte inte till guld. Sarah Sjöström tog silver för andra dagen i rad i kortbane-VM. Nederländska veteranstjärnan Ranomi Kromowidjojo gjorde sitt livs snabbaste lopp på 50 meter fjäril och snodde guldet. –Det gick inte att göra så mycket bättre än så där, säger Sjöström.

Sarah Sjöström visar upp silvret på 50 meter fjäril där Ranomi Kromowidjojo, till höger, snodde guldet.

Sarah Sjöström visar upp silvret på 50 meter fjäril där Ranomi Kromowidjojo, till höger, snodde guldet.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Simning2021-12-19 15:12

Den svenska stjärnan siktade högt inför kortbane-VM i Abu Dhabi och fokuserade på att slå Therese Alshammars tolv år gamla världsrekord på distansen.

Sjöström var nära – bara 13 hundradelar ifrån.

Kruxet var bara att nederländska stjärnan, 31-åriga Ranomi Kromowidjojo – trefaldig OS-guldmedaljör – var ännu närmare "Tessans" rekord.

Hennes segertid 24,44 var karriärens snabbaste lopp och bara sex hundradelar över världsrekordet.

– Hon är sjukt snabb i starten, det känns som jag är en kroppslängd efter när det har gått 15 meter. Jag får åka hem och träna starter så gör jag under 24 sekunder nästa år, säger Sjöström.

"Väldigt glad"

Hon gjorde just det (23,97) i medleylagkappen där Sverige tog guld, men med flygande start inne i laget.

– Jag är väldigt glad att jag tog medalj igen, det var mycket bättre än jag gjorde både i försöken och semifinalen. Jag simmade så bra jag kunde och gjorde väldigt bra detaljer. Jag kunde inte göra mycket mer än så.

Sjöström var en hundradel över sitt eget personliga rekord, satt i Kazan på kortbane-EM för drygt en månad sedan.

– Det är min bästa säsong någonsin på 50 fjäril och jag kan inte göra något åt vad de andra gör. Jag är alltid som gladast när jag vinner, men det får vara silver den här gången, säger Sjöström som också tog silver på 100 meter fritt i lördags.

En chans till

Finalen blev en fartfest av sällan skådat slag även för fler. Amerikanska trean, 17-åriga Claire Curzan, simmade på 24,55 och satte juniorvärldsrekord.

Nu återstår ett individuell distans för Sjöström, 50 meter fritt. Grenen där hon tog ett bragdartat silver i OS knappt sex månader efter armbågsoperationen.

Där har hon under hösten också nosat på världsrekordet, Kromowidjojos 22,93 från 2017. På kortbane-EM, där Sjöström tog guld, var hon bara nio hundradelar ifrån.

– Det ska bli kul, det ser jag verkligen fram emot, säger hon.

Den korta frisimsdistansen startar på måndagsmorgonen och en av Sjöströms värsta konkurrenter där blir förstås Ranomi Kromowidjojo.

Sjöströms silver är hennes fjärde medalj i kortbane-VM hittills, två silver individuellt och guld och brons i lagkapp.

Fakta: Sveriges VM-medaljer hittills

Guld:

Louise Hansson, 100 meter ryggsim.

Damlaget, 4x50 meter medley.

Silver:

Sarah Sjöström, 100 meter frisim.

Sjöström, 50 meter fjäril.

Brons

Sophie Hansson, 50 meter bröstsim.

Damlaget, 4x100 meter frisim.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!