Överlägsen Louise Hansson – Sophie stryker sig

Louise Hansson började starkt på 100 meter fjäril i sim-EM och var snabbast i försöken. För systern Sophie Hansson var det tvärtom på 200 meter bröstsim och hon har tagit beslutet att inte simma söndagskvällens semifinal. Björn Seeliger slog svenskt rekord på 50 meter ryggsim och tog sig vidare.

Louise Hansson tog sig bekvämt till semifinal i Rom.

Louise Hansson tog sig bekvämt till semifinal i Rom.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Simning2022-08-14 10:18

Det var skilda världar för Helsingborgssystrarna Hansson i söndagens försökspass på Foro Italico i Rom.

Louise Hansson vann sitt försöksheat överlägset och var klart snabbast totalt med 57,46, dryga sekunden över sitt personbästa.

– Jag försökte bara fokusera på mig själv, hitta en rytm och inte trycka på för mycket utan hitta ett flow utan att pusha sista biten. Det sparar jag till i kväll (semifinalen). Det var en skön känsla, säger Hansson som kom fyra i VM i juni – med försmädliga fem hundradelar till brons.

Värsta konkurrenten Marie Wattel, Frankrike, VM-tvåan, var 39 hundradelar bakom i totalen och till trean Lana Pudar, Bosnien-Hercegovina, skiljde 83 hundradelar.

Även Sara Junevik avancerade med 13:e tid, 59,30.

"Jättefrustrerande"

För systern Sophie Hansson blev det ännu ett frustrerande lopp. Hon var sexa i finalen på sin huvuddistans 100 meter bröstsim i lördags kväll, långt över sitt eget svenska rekord.

I försöken på 200 meter bröstsim slutade hon tolva med 2.28,47 – drygt fyra sekunder över sitt personbästa.

I bra form skulle hon kunna utmana om en medalj, men så såg det inte ut i försöken.

– Det är fruktansvärt tungt, jag känner inte igen min kropp just nu, det är jättefrustrerande, säger Sophie Hansson.

Hon berättar att hon tvekar över att simma semifinalen i kväll – och ett par timmar senare var det också ett faktum. När arrangören släppte startlistorna för semifinalerna fanns hon inte med.

Sophie Hansson ska enligt planerna också simma 50 meter bröstsim och medleylagkappen senare i EM.

Däremot finns Klara Thormalm i semifinalen efter att ha krossat sitt personliga rekord med 1,72 sekunder. Hon tog sista platsen till semifinal med 2.29,15.

Rekordtider av Seeliger

Björn Seeliger, OS-simmare på 50 meter fritt, höll rekordfart i försöken på 50 meter ryggsim och putsade sitt eget svenska rekord med 31 hundradelar till 24,79.

– Det var bra, jag simmade avslappnat första 25 och sedan tryckte jag på andra 25. Jag vill komma till final, det ska nog gå, säger han om målsättningen.

Seeliger slog även personligt rekord i startsträckan på lagkappen 4x100 meter fritt. Hans 48,46 var nästan fyra tiondelar snabbare än vad han simmat tidigare på distansen.

Seeligers raketstart hjälpte dock inte och laget, där också Robin Hanson, Elias Persson och Marcus Holmquist ingick, slutade nia på 3.17,47 – nästan en sekund från final.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!