Persson till final efter nervös väntan

Tolv ynka hundradelar. Erik Persson hade marginalerna på sin sida och gick som åttonde och siste man till OS-final på 200 meter bröstsim. –Det är ganska liten marginal, men tillräckligt. Skönt att det gick vägen, säger Persson, EM-trea i maj.

Erik Persson fick en nervös väntan innan det stod klart att han fixat en plats i OS-finalen på 200 meter fritt. Marginalen var ynka tolv hundradelar till hans fördel.

Erik Persson fick en nervös väntan innan det stod klart att han fixat en plats i OS-finalen på 200 meter fritt. Marginalen var ynka tolv hundradelar till hans fördel.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Simning2021-07-28 04:37

Tolv hundradelar på ett 200-meterslopp är försvinnande lite.

Och när Erik Persson gick i mål som fyra i första semifinalheatet blev han besviken. Den 27-årige Kungsbackasimmaren hade prickat exakt samma tid, 2.08,76, som i försöken i går.

– Jag trodde att det skulle vara lite för långsamt, så jag var inte nöjd när jag såg tiden efter målgången.

Det blev en nervös väntan tills den andra semifinalen var avgjord.

– Att nå OS-final har varit ett stort mål för mig, så det betyder mycket, säger Persson som OS-debuterade 2016 och då slogs ut i semifinal på sin specialdistans.

"Det är tufft"

Perssons tid var 1.10 över hans eget svenska rekord satt i samband med EM i Budapest i maj då han tog brons.

Hittills i OS har tiderna varit långsammare än väntat och det märkliga har inträffat att många simningar är långsammare i semifinal och final än i försöken.

– Det är klart att det är tufft att gå försök på kvällen och sedan på morgonen semifinal, det blir ju intensivt, så det kan vara en anledning. Det är ju ovanligt, inget vi är vana vid, säger han.

I normala fall är simmarna vana vid att försöken avgörs på morgonen och semifinal respektive under kvällspassen. I OS är det tvärtom på grund av amerikanska tv-bolaget NBC som vill sända finalpassen på bästa sändningstid i hemlandet.

Rekordjakt i finalen

Att de fått sin vilja igenom stavas pengar. NBC betalade 37,8 miljarder för sändningsrättigheterna mellan 2011 och 2020 (Tokyospelen) och förlängde nyligen till 2032 för ännu mer, motsvarande hiskeliga 66 miljarder kronor.

I finalen, som avgörs i natt svensk tid, siktar Persson på att putsa sitt svenska rekord.

– Det hoppas jag, det kommer jag att försöka.

Izaac Stubblety-Cook, Australien, var snabbast i semifinalen på 2.07,35 och hade tvåan James Wilby, Storbritannien, dryga halvsekunden bakom. Totaltrean Arno Kamminga, Nederländerna, vann semifinalen med Persson och hade 2.07,99.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!