Popovici klappade igenom – brittisk VM-skräll

Tonårssensationen David Popovici siktade högt – men klappade ihop. Den rumänske storfavoriten missade både världsrekord och medalj och britten Matthew Richards skrällvann 200 meter fritt i sim-VM. –Det känns hemskt, säger Popovici.

Skrällvinnaren Matthew Richards, till vänster, och David Popovici, storfavoriten som föll.

Skrällvinnaren Matthew Richards, till vänster, och David Popovici, storfavoriten som föll.

Foto: Lee Jin-man/AP/TT

Simning2023-07-25 13:57

Det rumänska stjärnskottet David Popovici vann både 100 och 200 meter fritt i VM i fjol.

Nu var han ute efter världsrekordet, ledde ett tag överlägset, men klappade igenom på den sista längden och slutade fyra.

– Det känns hemskt, men det betyder att det finns något att förbättra och det är bra. Jag är säker på att det finns en mening med det här och att jag kommer att lära mig av det, säger Popovici.

Matthew Richards skrällde och tog guldet på 1.44,30, före landsmannen och OS-mästaren Tom Dean som var ynka två hundradelar bakom.

– Jag är helt överväldigad och otroligt att Storbritannien är etta och tvåa igen, precis som i OS, säger 20-årige Richards i arenaintervjun.

I OS hette tvåan Duncan Scott. För Richards var det första individuella mästerskapsmedaljen.

David Popovici var till slut sex tiondelar från guldet och nästan tre sekunder från tysken Paul Biedermanns världsrekord från 2009.

Återstår att se om den rumänske 19-åringen kan komma igen på 100 meter fritt. Där behöver han inte jaga något världsrekord – det har han själv.

Amerikanska stjärnan Katie Ledecky var helt överlägsen på 1 500 meter fritt och tog sin femte VM-titel på distansen.

Hon vann på 15.26,27 och var 17 sekunder före tvåan Simona Quadarella, Italien.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!