Rekorduppvisning av medleylaget: "Helt galet"

VM-guld, tangerat världsrekord och utklassning. Sveriges damer slog till med ett superlopp i lagkappen 4x50 meter medley i Abu Dhabi. –Det är helt galet, utbrast Sophie Hansson, som sedan också tog brons på 50 meter bröstsim.

Det svenska guldlaget.

Det svenska guldlaget.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Simning2021-12-17 15:07

Det var en uppvisning som få hade väntat sig.

Efter en vecka av formel 1-feber i Abu Dhabi – testerna pågår fortfarande trots att F1-VM avgjordes i söndags – fräste svenskorna i Etihad Arena ifrån sina konkurrenter direkt.

Kvartetten Louise Hansson (rygg/25,91), Sophie Hansson (bröstsim/29,07), Sarah Sjöström (fjäril/sanslösa 23,96) och Michelle Coleman (frisim/23,44) ledde från start till mål.

När Coleman slog handen i kaklet var det med en kroppslängd före tvåan USA som var 1,23 efter.

"Utklassning"

Det svenska rekordet krossades med nästan tre sekunder och USA:s världsrekord från 2018 på 1.42,38 tangerades.

– Jag skulle kalla det utklassning, säger Sarah Sjöström som senare också tog sig till final på 100 meter fritt med bästa tid.

Den finalen missade dock Michelle Coleman med fem hundradelar.

Det svenska laget har simmat tillsammans i flera år och när nu Louise Hansson och Sophie Hansson fått sina definitiva genombrott och tagit sig in i världseliten är medleylaget ett riktigt superlag.

– Vi hade höga förväntningar. Vi har både Sophie och Louise som är fantastiska och jag och Michelle har bra nivå också. Men världsrekord hade vi nog inte planerat, säger Sjöström.

Hennes sträcka med 23,96 på fjärilen stack ut ordentligt och ger en fingervisning om vad som väntar individuellt. Sjöström jagar Therese Alshammars världsrekord på 50 meter fjäril på 24,38.

– Det var helt jävla sjukt. Det är en drömgräns. Min tränare sa att "du kan sluta simma nu". Att gå under den gränsen känns helt fantastiskt, säger Sjöström.

"Väldigt stolt"

Hela simkvällen kan få det epitetet när det gäller Sveriges insats.

Louise Hansson slog ju till med guld på 100 meter ryggsim och Sophie Hansson tog brons på 50 meter bröstsim. Sophie Hansson är starkast på dubbla distansen – men slog svenskt rekord för andra gången under tävlingarna, nu med två hundradelar till 29.55.

– Jag hoppar i och slår personligt rekord i en VM-final då folk brukar vara jättenervösa. Och då har jag precis slagit världsrekord en halvtimme innan och det är en väldigt stor urladdning. Jag är väldigt stolt över att jag kunde ladda om, säger Sophie Hansson.

Hon var dessutom bara fem hundradelar från silver. Till guldvinnaren Anastasia Gorbenko, Israel, skiljde 21 hundradelar.

Fakta: Sveriges VM-medaljer hittills

Guld:

Louise Hansson, 100 meter ryggsim.

Damlaget, 4x50 meter medley.

Brons

Sophie Hansson, 50 meter bröstsim.

Damlaget, 4x100 meter frisim.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!