Rörd Dressel tog första individuella guldet

Första individuella OS-guldet i karriären. Amerikanske stjärnan Caeleb Dressel kunde andas ut efter segern på 100 meter fritt. –Det betyder mycket, jag hade en vikt på mina axlar, säger en rörd 24-åring.

Amerikanske superstjärnan Caeleb Dressel jublar över karriärens första OS-guld individuellt.

Amerikanske superstjärnan Caeleb Dressel jublar över karriärens första OS-guld individuellt.

Foto: Matthias Schrader/AP/TT

Simning2021-07-29 07:10

Kallas man den "nye Michael Phelps" kan det vara förståeligt.

Amerikanen har på de två senaste världsmästerskapen samlat ihop hela 13 guld. På OS hade han fyra guld, varav ett i Tokyo, men alla i lagkapp.

Nu slog han till direkt på sin första individuella distans i Tokyo simarena.

Det blev, som väntat, en hård kamp.

Dressel vann på 47,02, elva hundradelar över brasilianaren Cesar Cielos superdräktsrekord från 2009, men ett nytt olympiskt rekord.

"Riktigt tufft"

Segermarginalen till tvåan Kyle Chalmers, Australien, blev ynka sex hundradelar. Trean Kliment Kolesnikov, den blixtsnabbe ryssen, var också med i segerstriden, men till slut 42 hundradelar bakom.

Dressel var rörd till tårar efter sitt första individuella OS-guld.

– Det har varit ett riktigt, riktigt tufft år. Så att få resultaten man vill ha, att få ihop det, gör mig så glad, säger han enligt NBC.

Det blev också amerikansk seger på den, för herrar, nya OS-grenen 800 meter fritt. Robert Finke spurtvann ett lopp som utvecklades till ett getingbo och där de fyra första simmarna var inom 81 hundradelar. Finke vann på 7.41,87, 24 hundradelar före italienaren Gregorio Paltrinieri.

Kinesisk rekordskräll

De individuella världsrekorden fortsätter att lysa med sin frånvaro – men det andra i lagkapp kom när Kina överraskande vann damernas 4x200 meter fritt på 7.40,33 och krossade favoriten Australiens rekord med drygt en sekund.

Australien fick nöja sig med brons då också USA smet före på silverplats.

Det var Kinas andra guld för dagen då Zhang Yufei vann damernas 200 meter fjäril.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!