Rysk stjärna tappar sponsor efter Putin-stöd

Speedo river kontraktet med stjärnsimmaren och dubble OS-guldmedaljören Jevgenij Rylov efter att han hyllats av Vladimir Putin på Luzjniki-stadion. "Vi står i solidaritet med det ukrainska folket, våra idrottare och lagkamrater som påverkats av konflikten", skriver badklädesmärket i ett uttalande enligt insidethegames.

Jevgenij Rylov med OS-guldmedaljen efter segern i finalen på 100 meter ryggsim i Tokyo. Arkivbild.

Jevgenij Rylov med OS-guldmedaljen efter segern i finalen på 100 meter ryggsim i Tokyo. Arkivbild.

Foto: Matthias Schrader/AP/TT

Simning2022-03-22 10:07

I fredags var Jevgenij Ryblov en av flera ryska idrottsstjärnor som beträdde scenen och hyllades av Vladimir Putin inför tiotusentals människor på Luzjniki-stadion i Moskva.

Evenemanget anordnades av Rysslands president för att påminna om årsdagen av erövringen av Krimhalvön i mars 2014. Dessutom hyllades den pågående invasionen av Ukraina.

På bilder syntes 25-årige Ryblov, som tog två OS-guld (100 och 200 meter ryggsim) i Tokyo i somras, bära en jacka med bokstaven Z – symbolen som Ryssland använt under kriget. Även skidstjärnan Aleksandr Bolsjunov var med på scen.

På måndagen meddelade badklädesmärket Speedo att de rivit sponsorkontraktet med Rylov och skänker återstående pengar till FN:s flyktingorgan UNHCR, enligt insidethegames.

"Efter hans uppträdande på Luzjniki-stadion i Moskva i helgen kan Speedo bekräfta att sponsringen av Jevgenij Rylov har avslutats med omedelbar verkan", säger företaget i ett uttalande enligt sajten och fortsätter:

"Vi fördömer kriget i Ukraina på kraftigast möjliga sätt och står i solidaritet med det ukrainska folket, våra idrottare och lagkamrater som påverkats av konflikten."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!