Simstjärnan döms – stormade Kapitolium

Den tidigare simstjärnan och OS-guldmedaljören Klete Keller var en av de hundratals Trumpsupportrar som stormade Kapitolium i USA 2021. Nu har han dömts till tre års villkorlig dom, samhällstjänst och sex månaders husarrest.

På en bild från en polis kroppskamera syns Klete Keller inne i Kapitolium 6 januari 2021. Bilden kommer från USA:s justitiedepartement.

På en bild från en polis kroppskamera syns Klete Keller inne i Kapitolium 6 januari 2021. Bilden kommer från USA:s justitiedepartement.

Foto: USA:s justitiedepartement/AP/TT

Simning2023-12-02 08:30

På videofilmer från dagen syns Keller sjunga nationalsången tillsammans med andra personer som brutit sig in i byggnaden. Han skakade också av sig poliser som försökte få ut honom därifrån.

Keller var en av de första av upploppsmakarna som offentligt erkände brottet och gick med på att samarbeta med de som utredde stormningen.

– Det finns ingen ursäkt för varför jag står framför er i dag. Jag förstår att mina handlingar var brottsliga och att jag är fullt ansvarig för mitt uppträdande, sade han till domaren i rättssalen.

Fem personer dog, och flera skadades, i samband med att anhängare till tidigare president Donald Trump stormade Kapitolium i Washington DC 6 januari 2021. Amerikanen Klete Keller, tog OS-guld i simning 2004 och 2008.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om