Simstjärnor avstår VM – stoppas av restriktioner

Australiska simmare hade ett fantastiskt OS – 21 medaljer varav nio guld fick följa med hem från Tokyo. Men nu dröjer det troligen innan de syns i internationella sammanhang igen.

Australiens Emma McKeon kom hem från Tokyo med sju medaljer – fyra guld och tre brons. Arkivbild.

Australiens Emma McKeon kom hem från Tokyo med sju medaljer – fyra guld och tre brons. Arkivbild.

Foto: David Goldman/AP/TT

Simning2021-08-16 06:31

På måndagen kom beskedet att landet inte ställer upp i kortbane-VM i Abu Dhabi i december, inte heller kommer man att hålla sitt nationella mästerskap i kortbana, som var planerat i september.

"Då det inte går att lita på att gränserna hålls öppna och lockdowns fortfarande förekommer känner vi att detta är rätt beslut", säger det australiska simförbundets chef Alex Baumann i ett uttalande.

Delar av Australien brottas med en ökande spridning av covid-19 och flera delstater och städer har infört strikta restriktioner. Av de simmare som tävlade i Tokyo är det flera som på grund av karantänsbestämmelser fortfarande inte har kunna åka hela vägen hem.

Baumann säger att restriktionerna skulle göra det svårt att sätta ihop ett formellt australiskt lag till Abu Dhabi-VM den 15–20 december.

"Kraven på karantän efter tävlingar tar oss till jul- och nyårsperioden och många av våra idrottare har precis varit hemifrån i mer än tio veckor, så vi kände att det inte var genomförbart att skicka ett lag till evenemanget", säger han.

"För de idrottare som fortfarande vill delta och uppfyller urvalskriterierna kommer vi att ge stöd för att hjälpa till med resor och boende under tävlingen."

Bland stjärnorna som missar kortbane-VM finns Emma McKeon som tog OS-guld på 50 meter fritt i Tokyo – ett lopp där Sarah Sjöström blev tvåa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!