Sjöström snabbast utan maxlopp

Sarah Sjöström tog sig utan problem vidare till semifinal på 50 meter fritt i sim-EM. Hon var snabbast med 24,50 utan att göra ett maxlopp. –Skönt att man inte behöver köra hundra procent varje gång, säger Sjöström.

Sarah Sjöström tog sig enkelt vidare från försöken på 50 meter frisim i EM.

Sarah Sjöström tog sig enkelt vidare från försöken på 50 meter frisim i EM.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Simning2022-08-15 08:53

Den svenska superstjärnan, som i lördags vann EM-guld på 50 meter fjäril, vann sitt försöksheat, 37 hundradelar före italienskan Silvia Di Pietro.

Sjöströms tid, 24,50, var den bästa av samtliga i försöken och drygt en halv sekund över årsbästa. Katarzyna Wasick, Polen, var totaltvåa, elva hundradelar efter svenskan.

– Det var bra, en lugn morgonsimning så det är skönt. Det är rätt lyxigt för mig att jag kan simma på 24,5, komma etta till semifinal och att det är hur lugnt som helst, säger Sjöström som för sex veckor sedan vann VM-guld på distansen.

Firade med ambassadören

Sjöström firade sina två medaljer i lördags – guldet på 50 meter fjäril och silvret på 4x100 meter fritt – med bland andra sina föräldrar Jenny och Göran samt Sveriges ambassadör i Rom, Jan Björklund.

– Det är skönt att ha tid med lite annat, ta det lugnt och koppla av. Det är sällan jag har det i mästerskapen, det är på det igen varje dag. I går hade jag en väldigt lugn dag, säger Sjöström.

Sara Junevik (25,63) tog sig också vidare till måndagskvällens semifinal.

Sjöström simmade också slutsträckan i mixedlagkappen, 4x100 meter fritt, där Sverige tog sig till final med sjätte tid.

Björn Seeliger (48,07), Robin Hanson (49,56), Sofia Åstedt (56,48) och Sjöström (54,28) utgjorde laget som hade 3.28,39 i sluttid.

"Hoppas överraska"

Det var tätt bland de åtta bästa lagen och skiljde mindre än tre sekunder mellan ettan Frankrike, 3.26,19, och åttan Polen.

Sverige var 1,36 sekunder efter trean Italien på morgonen.

– Det blir tufft, men vi ska ta chansen och se vad som händer. Vi har inte ställt upp med mixedlag så ofta. Vi hoppas vi kan överraska, säger Sjöström.

Ytterligare två svenskor tog sig vidare från försöken:

+ Hanna Rosvall noterade elfte tid på 100 meter ryggsim med 1.01,47 där Louise Hansson valde att stryka sig. Hansson, guldmedaljör på distansen i kortbane-VM, ville fokusera på måndagskvällens guldjakt i finalen på 100 meter fjäril.

+ 16-åriga talangen Lisa Nystrand noterade tolfte tid på 200 meter medley med 2.16,46.

Victor Johansson valde att stryka sig på 1 500 meter fritt efter en tung finalsimning på 800 meter fritt i lördags där han kom sist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!