Sjöströms kanontid – men ångrar inte valet

Sarah Sjöström simmade årets näst snabbaste tid i världen på 100 meter fritt i lagkappsfinalen i VM. Men hon ångrar inte beslutet att stå över individuellt: –Nej, absolut inte, säger hon sedan Sverige slutat femma i finalen på 4x100 meter fritt.

En leende Sarah Sjöström efter kanonloppet på 100 meter fritt i lagkappen. Bakom henne Louise Hansson, Michelle Coleman och Sara Junevik.

En leende Sarah Sjöström efter kanonloppet på 100 meter fritt i lagkappen. Bakom henne Louise Hansson, Michelle Coleman och Sara Junevik.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Simning2023-07-23 14:50

Sjöström satsar enbart på 50 meter fjäril och 50 meter fritt där hon är regerande världsmästarinna i VM i Fukuoka.

På 100 meter fritt tog hon VM-silver i fjol – för sjätte gången i kort- och långbana.

Hon har aldrig vunnit guld.

Med 52,24 på startsträckan gjorde den svenska världsrekordhållaren sin fjärde snabbaste tid i karriären och den bästa på fyra år.

"Ganska bra form"

Men den glimrande insatsen får henne inte att ångra sitt val.

– Det ska bli så skönt att få fyra dagar ledigt nu och ladda för 50-metersloppen. Det känns bra att jag kan simma så snabba hundringar nu, det ger bra kvitto för 50-metersloppen. Då vet jag att jag är i ganska bra form, säger hon.

Sjöström var tvåa på startsträckan, 16 hundradelar efter Australiens Mollie O'Callaghan som noterade världsårsbästa. Och bara 53 hundradelar över sitt världsrekord.

Missade vändningen

Det kunde ha gått ännu snabbare.

– Jag fick ett väldigt snabbt lopp med tanke på att jag missade väggen i vändningen, jag sköt ifrån med nästan ingenting, nuddade med stortån, säger hon.

Sjöström, Michelle Coleman (53,11), Sara Junevik (54,71) och Louise Hansson (54,11) gick i mål på 3.34,17.

Australien vann överlägset på världsrekordtiden 3.27,96, nästan fyra sekunder före USA.

Kina tog bronset, drygt 1,8 sekunder före Sverige.

– Vi har prenumererat på de här femte-sjätteplatserna på 4x100 meter frisim väldigt länge. Det är tufft att ta det nästa klivet. Men en femteplats är riktigt bra. Hade alla haft sin bästa dag kanske det hade gått att nå en tredjeplats, säger Sjöström.

Bara de tre första lagen är OS-klara, men svenskorna kan i princip räkna in Parisbiljetten. De 16 snabbaste lagen från VM i Fukuoka och VM i Doha i februari 2024 kvalar in till OS.

Då kommer en ny chans att nå den där bronsplatsen. Det finns utvecklingspotential hos de tre andra i laget.

– Jag har massor, jag bara väntar på den dagen när allt ska släppa, säger Sara Junevik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!