Sjöströms rival lägger av

Nederländska simmaren Ranomi Kromowidjojo har beslutat att pensionera sig från sporten. 31-åringen är trefaldig olympisk mästare och har länge varit en av Sarah Sjöströms stora rivaler.

Ranomi Kromowidjojo, till höger, slutar efter en lång och framgångsrik karriär som involverat många dueller mot Sarah Sjöström, till vänster. Arkivbild.

Ranomi Kromowidjojo, till höger, slutar efter en lång och framgångsrik karriär som involverat många dueller mot Sarah Sjöström, till vänster. Arkivbild.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Simning2022-01-27 13:18

Det är på Instagram som Ranomi Kromowidjojo, 31, berättar om beslutet att lägga av. Nederländskan tackar för sig efter 16 år som professionell simmare.

"Simning kommer alltid vara min passion, men inte längre på proffsnivå. Jag har alltid vetat att det funnits mer än toppidrott och att det endast är en del av en större helhet", skriver hon.

Kromowidjojo tog OS-guld i Peking 2008 som en del av det nederländska stafettlag som vann distansen 4 x 100 meter.

"Jag har uppnått så mycket mer än jag någonsin kunnat drömma om. Dessa erfarenheter kommer hjälpa mig med min nästa utmaning vilket blir att inspirera andra."

Hyllas av kollegorna

Under OS i London 2012 blev det dubbla individuella guld på distanserna 50 meter och 100 meter fritt.

"Jag vet inte exakt hur mitt liv kommer att se ut än. Jag har lärt mig så mycket och har så många att tacka, men nu ska jag ta mig tid att gå ut och fika och bara njuta."

Ranomi Kromowidjojo gratuleras av flera stora namn inom simvärlden i kommentarsfältet på Instagram.

"En stor förlust för simvärlden men du förblir en ikon med dina legendariska prestationer", skriver landsmaninnan Inge de Bruijn.

"Tack för alla fina minnen och för att du var en sådan inspirationskälla", skriver danska OS-mästarinnan Pernille Blume.

Dusterna med Sjöström

Kromowidjojo har under årens lopp haft flertalet duster med svenska simstjärnan Sarah Sjöström, allra senast under kortbane-VM i Abu Dhabi 2021.

Mästerskapet blev Ranomi Kromowidjojos sista och totalt blev det 3OS-guld och 16 medaljer i långbana för nederländskan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!