"Skönt att se att de prioriterar sin hälsa"

Tre av herrsimningens största stjärnor saknas i VM i Fukuoka. Anledningen: psykisk ohälsa.
–Det är tufft och inget enkelt jobb vi har. Skönt att se att de prioriterar sin hälsa, säger Sarah Sjöström, den svenska storstjärnan.

Sarah Sjöström om stjärnkollegornas svåra tid och om sitt knep att hitta balans i livet.

Sarah Sjöström om stjärnkollegornas svåra tid och om sitt knep att hitta balans i livet.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Simning2023-07-22 08:49

Amerikanske megastjärnan Caeleb Dressel, OS-kung i Tokyo med fem guld, brittiske bröstsimsdominanten Adam Peaty och ungerska fjärilsvirtuosen Kristof Milak saknas alla i Fukuoka.

Att tre så stora stjärnor saknas bara ett år före OS i Paris oroar säkert många.

Samtidigt är det många som välkomnar det faktum att psykisk ohälsa inom idrotten numera lyfts fram och får större utrymme.

Att de som drabbas berättar.

Öppnade upp

Något som blev påtagligt under 2021 då först tennisstjärnan Naomi Osaka lyfte fram mental ohälsa för att skippa presskonferenser under franska mästerskapen. Sedan avbröt den amerikanska gymnastikstjärnan Simone Biles lagtävlingen i OS i Tokyo av samma anledning.

Simlandslagets Sofia Åstedt berättade i fjol att hon drabbades av psykisk ohälsa under pandemin i brist på socialt umgänge.

Idrottsstjärnor lever ofta under stark press. För Dressel, Peaty och Milak har det gått för långt.

– Det är tufft. De grabbarna får oftast ställa sig där och vara favoriter. Det är klart man känner igen sig i det. Det gäller att hitta en balans i livet och komma i håg att man inte är en simmare, det är så mycket annat, säger Sarah Sjöström och verkar hur avslappnad som helst dagarna före VM-starten.

Imponerande fokus

Supersvenskan har under sin 15 år långa karriär byggt upp stora förväntningar på sig själv och svarat upp mot dem genom att nästan alltid leverera.

Med en imponerande förmåga att fokusera på nuet och sina egna detaljer för att lyckas.

Sjöström är guldfavorit på 50 meter fjäril och 50 meter fritt i VM och tar hon två medaljer blir hon historisk. Då går hon förbi Michael Phelps som historiens meste VM-medaljör individuellt.

Phelps står på 20 VM-medaljer individuellt, Sjöström på 19.

Från hyllningar till tvätt

När Sjöström talar om balans i livet målar hon hon upp ett exempel kring fjolårets EM i Rom, där hon tog tre guld, ett silver och ett brons, och vardagen efteråt.

Sjöström är omåttligt populär i Italien då hon sponsras av ett italienskt simkonfektionsmärke. Jublet som mötte henne bara hon visade sig, och som tilltog efter gulden, gjorde henne tårögd.

Sedan kom hon hem.

– Då ligger min tvätt där. Det är ingen som kommer att vika den åt mig. Livet är som vanligt när jag kommer hem och 99,9 procent av tiden. Det gäller att försöka njuta av tiden vid sidan av, säger hon och fortsätter:

– Det gäller att inte på något sätt känna att man behöver den bekräftelsen från alla medaljer. Det behövs aldrig för att man ska må bra som person. Det är bara en bonus. Det är kul när det går bra, men de grejerna betyder ingenting när man känner att man har bra balans i livet.

Hon lyfter också fram sitt eget landslag.

– Sedan tror jag det beror på vilken nation man är ifrån. I Sverige är vi väldigt bra på att ta hand om varandra i laget både i med- och motgång och ledarna ser till att vi mår bra under mästerskapet. Jag tror det är viktigt vilka man har runt omkring sig. Både under mästerskapen och när man kommer hem, säger Sjöström som sedan många år är sambo med Johan de Jong Skierus.

Fakta: Stjärntrion som har det tufft

+ Caeleb Dressel, USA.

Michael Phelps arvtagare, sjufaldig olympisk mästare, avbröt plötsligt VM i Budapest i fjol efter semifinalen på 100 meter fritt och reste hem. Sedan gick 26-åringen i princip under jorden. Under de amerikanska VM-uttagningarna i juni i år – där han inte kvalade in i någon gren – förklarade han för första gången sin bortavaro med att "allt höll på att koka över". Dressel började träna i våras igen och siktar på att vara tillbaka på världsscenen till OS i Paris nästa sommar.

+ Adam Peaty, Storbritannien.

Världens bästa bröstsimmare tog slut efter OS 2021. Den 28-årige mästaren, tre OS-guld och åtta VM-guld, har öppnat sig om depressioner och alkoholproblem på grund av skador, motivationsproblem och ett kraschat förhållande med sin sambo efter att de fått barn. "Jag har varit i en självdestruktiv spiral", berättade han i en intervju med The Telegraph. Även Peaty siktar på OS i Paris.

+ Kristof Milak, Ungern.

Den 23-årige fjärilsspecialisten tog guld och silver i OS och dubbla guld i hemma-VM i Budapest i fjol. I ett känslosamt inlägg i juni på ungerska simförbundets webbplats förklarade Milak att han "nått botten" och "försöker förstå varför detta hänt mig". Precis som Dressel och Peaty siktar han på OS i Paris.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!