Sophie Hansson: "Tro inte att jag är nöjd"

Sjua i VM-finalen på 100 meter bröstsim efter 18 motiga månader. Sophie Hansson, 24, hade blandade känslor efteråt. –Jag är jättestolt över finalplatsen, men jag vill ha mer. Tro inte att jag är nöjd, säger hon.

Sophie Hansson blev sjua i VM-finalen.

Sophie Hansson blev sjua i VM-finalen.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Simning2023-07-25 14:53

Svenskan hade aldrig med medaljstriden att göra.

Hon simmade finalen på 1.06,61 – drygt fyra tiondelar långsammare än i semifinalen.

Det gav henne näst sista plats.

– Jag hoppades definitivt på att simma snabbare och jag har potential att simma snabbare som vi såg i går. Men det är mycket som gäller i en final och trots att jag kände mig avslappnad och redo så vet kroppen undermedvetet att det är final, säger hon.

Långsammare final

Så var det för flera i finalfältet. Bara guldvinnaren Ruta Meilutyte, Litauen, briljerade tidsmässigt och vann överlägset på 1.04,62.

OS-tvåan Tatjana Schoenmaker, Sydafrika, tog silvret – slagen med 1,2 sekunder – och noterade 1,05,84. OS-vinnaren Lydia Jacoby, USA, tog bronset.

Faktum är att Sophie Hanssons svenska rekord, 1.05,66 från OS, hade räckt till silver.

Men Helsingborgssimmaren som har sin träningsbas på Loughbororugh University i England, har inte varit nära den tiden på under 2022 och 2023.

"Har aldrig tvivlat"

Finalplatsen i Fukuoka tog hon som ett bevis för att hon valde rätt när hon flyttade från USA till samma ställe där storasyster Louise Hansson också simmar.

TT: Har du varit osäker på ditt val?

– Nej, men fråga vem som helst som byter träningsmiljö. Fast man tror på processen vill man ha ett kvitto på att det fungerar också. Jag har aldrig tvivlat på programmet.

Hon tar med sig att hon är tillbaka på sin favoritdistans.

– Jag är med i världseliten och efter ett lite kämpigt år var det ingen självklarhet att jag skulle vara med i den här finalen.

– Det är väldigt viktigt mentalt att känna att man är stark, känna att man nosar på medaljerna. Ju närmare medaljerna man kommer ju mer brinner det i baken.

Sophie Hansson har både 50 och 200 meter bröstsim kvar i VM liksom medleylagkappen på söndag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!