Stjärnan tog psykologhjälp efter EM-smällen

Det som var tänkt att bli hennes livs bästa simkväll slutade i EM-bronstårar. Men Louise Hansson tog hjälp av en idrottspsykolog, kom tillbaka och slåss nu i världstoppen. I kortbane-VM blir det nya guldkamper – de ska gå bättre. –Det som hände i EM var bara en temporär grej, säger hon tvärsäkert.

Louise Hansson.

Louise Hansson.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Simning2021-12-17 10:01

Den 25-åriga Helsingborgssimmaren, som pluggar och tränar på Loughborough University i England, har haft ett 2021 där hon steg för steg klivit rakt in i världstoppen, främst på 100 meter fjäril.

Men senare i dag går hon också in i VM-finalen på 100 meter ryggsim med bästa tid från gårdagens semifinal efter att ha putsat sitt eget svenska rekord. Det var inte det enda hon gjorde under den första VM-dagen. Hon simmade också hem ett VM-brons till Sverige på 4x100 meter fritt på slutsträckan.

Louise Hansson blev OS-femma på 100 meter fjäril i Tokyo och är inför kortbane-VM i Abu Dhabi världstvåa på distansen i år, men ettan Kelsi Dahlia, USA, finns inte med i VM. Under ISL-serien i höst har Louise Hansson radat upp toppresultat och ses som en av seriens största stjärnskott.

"Grävde ned mig"

Både på lång- och kortbana har hon kapat sina personliga rekord med uppåt en sekund under säsongen.

Men hennes stora genombrottsår kunde ha varit snäppet bättre. På EM i Budapest i maj dominerade hon 100 meter fjäril stort i försök och semifinal och guldet såg stenklart ut.

Men favorittrycket blev för hårt och i finalen simmade hon långt under sin kapacitet och blev bara trea. Att medaljen var hennes första i långbana var ingen tröst och när hon pratar om det i dag kallar hon det för "floppen".

Det tog tid att resa sig från smällen. Men hon gjorde det tack vare raka och givande samtal med idrottspsykologen Göran Kenttä som har arbetat med simlandslaget i många år.

– Vi pratade, jag var väldigt öppen och ärlig om känslorna jag kände under det mästerskapet. Jag grävde ned mig i vad som hände. Vad som gick fel. Att prata om vad jag hade kunnat göra annorlunda och om känslorna och hur man hanterar dem, berättar hon.

Loppen blev en plåga

Men det gjorde ont att komma tillbaka. De första loppen efteråt på 100 meter fjäril beskriver hon som en plåga – men något hon var tvungen att gå igenom.

– Nervositeten blev betydligt värre och jag hade inte samma kontroll. Men jag behövde sätta mig i den situationen fast jag inte tyckte det var så kul efter floppen på EM. Men tävlingssuget kom tillbaka efter några lopp, berättar hon.

TT: Går det att beskriva hur du har ändrat ditt fokus?

– Det är svårt att säga något specifikt och exakt hur man tänker annorlunda. Men att ha varit i den situationen tidigare och fått känna på den typen av press gör att det är enklare när det händer igen, säger hon.

– Jag fick träna en del på det i ISL. Jag gick in som snabbaste simmare i de loppen under nästan hela säsongen. Det är mer att jag fått träna på känslan än att jag ändrat tankarna.

"Hoppas leverera"

Louise Hansson har bäst anmälningstid av alla på 100 meter fjäril, men kanadensiska OS-vinnaren och regerande världsmästaren Maggie MacNeil, Kanada, blir en tuff motståndare. Någon duell mot Sarah Sjöström blir det inte, Sjöström har valt att stå över för att fokusera på andra grenar.

– Jag hoppas kunna leverera för Sverige i stället, säger Hansson.

Fjärilen avgörs måndag-tisdag.

Fakta: Louise Hansson

Född: 24 november 1996.

Klubb: Helsingborg.

Studerar på: Loughborough University.

Tränare: Ian Hulme.

Främsta meriter, långbana: EM-brons på 100 meter fjäril 2021, OS-femma 100 meter fjäril 2021, VM-silver på 4x100 meter medley 2015, EM-guld på 4x100 meter fritt 2014, EM-silver på 4x100 meter fritt 2012, på 4x200 meter fritt 2014 och på 4x100 meter medley 2014, EM-brons på 4x100 meter fritt 2016.

Kortbana: EM-brons på 200 meter medley 2015, VM-silver på 4x200 meter fritt 2014, VM-brons på 4x100 meter fritt 2021, EM-silver på 4x50 meter medley 2015 och på 4x50 meter fritt 2017.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!