Stjärnor har stoppats – coronaoro i VM

Flera stjärnor har lämnat eller stoppats från kortbane-VM på grund av covid-19. Det handlar ännu så länge om ströfall – men vaksamheten skärps. –På lagmötet i går tog vi upp att det gäller att vara extra försiktig och inte utsätta sig för risker, säger Anna Hammar, pressansvarig i det svenska landslaget.

Sarah Sjöström och Michelle Coleman under kortbane-VM.

Sarah Sjöström och Michelle Coleman under kortbane-VM.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Simning2021-12-20 15:58

Det amerikanska laget har varit extra drabbat. Tonårsstjärnorna Katie Grimes, 15, och Lydia Jacoby, 17, har testat positivt och drog sig ur VM för några dagar sedan. Grimes var en av favoriterna på 800 meter fritt och Jacoby tog OS-guld på 100 meter bröstsim.

I går skickades Michael Andrew, som uppmärksammades då han vägrade vaccinera sig inför OS i Tokyo, hem tillsammans med två andra amerikanska simmare av oro över smittläget.

Drog sig ur

Förenade arabemiraten har klarat sig relativt bra under coronapandemin och har dessutom den procentuellt högsta andelen vaccinerade i världen. Men även här har smittspridningen ökat den senaste tiden efter spridningen av omikronvarianten.

Två nationer har dragit sig ur VM och åkt hem efter att ha drabbats av smitta, Singapore och Slovakien.

Deltagarna i VM testades direkt vid ankomst och sedan var fjärde dag för vaccinerade och varannan dag för ovaccinerade. Men efter de tidiga fallen skärpte USA rutinerna på eget bevåg och beordrade testning av alla sina simmare varannan dag.

Vill inte uppge

TT har i ett mejl till Internationella simförbundet, Fina, efterfrågat hur många simmare som hittills testat positivt, men det vill inte förbundet uppge, utan hänvisar till de siffror som släpptes efter ankomsttestet. Då var sju stycken simmare positiva, ströks från VM och sattes i karantän.

De uppgifter som nått det svenska laget är att 19 simmare testat positivt hittills.

– Det som är bra är att det inte verkar handlar om någon klustersmitta utan att det är enskilda fall, säger Hammar.

Totalt 1 100 aktiva är på plats i Abu Dhabi och tävlingarna avslutas i morgon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!