Svensk bronslycka: "Vi bara skrek"

Sverige tog första lagkappsmedaljen i ett kortbane-VM på 13 år. Efter stor dramatik blev det ett blågult brons på 4x100 meter fritt. –Jag brukar inte vara kaxig, men tar vi medalj här så har vi bra chans att ta medalj på alla fyra lagkapper, säger Sarah Sjöström och drar ned skratt från lagkamraterna.

Kramkalas i det svenska laget efter VM-bronset på 4x100 meter fritt.

Kramkalas i det svenska laget efter VM-bronset på 4x100 meter fritt.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Simning2021-12-16 17:05

Till skillnad mot de senaste upplagorna av kortbane-VM har Sverige sina allra bästa simmare med den här gången.

Så torsdagens brons i Etihad Arena i Abu Dhabi – efter en rekordkross – var den första svenska lagkappsmedaljen sedan herrbronset på 4x100 meter fritt i Manchester 2008.

På damsidan är det första lagkappsmedaljen i kortbane-VM på 15 år. I långbane-VM tog svenskorna ett silver med guldkant på 4x100 meter medley 2015.

Medaljen kom efter en rysaravslutning där tredjeplatsen i bronskampen växlade mellan Louise Hansson och Nederländernas Kira Toussaint.

I mål var Hansson sex hundradelar före.

– Vi bara skrek på Louise, jag och Sarah, säger Michelle Coleman som simmade andrasträckan.

Krossade rekordet

Louise Hansson:

– Jag brukar aldrig höra något från pallen, men de två skrek, det var kul. På sista längden var det bara att borra ned huvudet.

Det svenska laget med Sjöström (51,45 på startsträckan), Coleman (52,06), Sophie Hansson (53,41) och Louise Hansson (51,88) krossade det svenska rekordet från 2010 med drygt tre sekunder och noterade 3.28,80.

Sophie Hansson simmade inte försöken, men ersatte Sara Junevik i finalen, och blev återigen en nödlösning i frisimslaget.

– Jag är ju den svaga länken i laget, men min personliga insats var jättebra. Betydligt bättre än någonsin tidigare. Det känns jättekul att få det förtroendet, jag älskar att simma lag, säger bröstsimmerskan.

Sverige ledde lagkappen efter två sträckor, men tappade sedan.

Oavgjord guldkamp

Guldkampen var ännu jämnare än bronsduellen. Klockan stannade på 3.28,52 för både USA och Kanada. Så på prisceremonin blev det dubbla nationalsånger.

Kanske får svenskorna kliva högst upp på prispallen i lagkapp innan VM är över. I kortbana simmas både 4x50 och 4x100 meter i såväl frisim som medley.

Så tre chanser till återstår att kamma hem ädla medaljer.

– Vi har jobbat på det här laget väldigt länge och byggt upp en bra känsla. Så det var på tiden att vi fick ut en medalj av oss, säger Michelle Coleman.

Sarah Sjöström instämmer:

– Det känns fantastiskt roligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!