– Vi är både missnöjda och ledsna över det här beslutet som överraskade oss, säger Svenska simförbundets ordförande Pia Zätterström till SVT.
På sin webbplats skriver det Internationella simförbundet, World Aquatics, att idrottare från de två länderna kan få tävla som "individuella, neutrala utövare" om de uppfyller vissa strikta villkor.
De villkor som ställs upp gäller bland annat att maximalt en utövare från vart land kommer att tillåtas i en tävling samt att de förbinder sig att inte uttrycka stöd för Rysslands invasion av Ukraina. Utövarna får inte heller tala med medier på presskonferenser eller i den så kallade mixade zonen direkt efter tävling.
Ryska och belarusiska flaggor och nationalsånger kommer inte att vara tillåtna och de utövare och övrig personal som tillerkänns neutral status måste bära helvita dräkter och utrustning.
Överraskande beslut
Beslutet kommer överraskande då World Aquatics vid sin kongress i samband med VM i japanska Fukuoka för sex veckor sedan inte tog upp frågan.
Zätterström ifrågasätter hur beslutet har fattats.
– Det är bland annat därför som vi är missnöjda och vi är frustrerade över att se hur beslutsprocessen gått till. Det står hos World Aquatics att det var ett enhälligt beslut och det vet jag att det inte var, säger hon.
De europeiska länderna, som enligt SVT är emot beslutet, håller kongress kommande helg. Där kommer frågan att diskuteras mer ingående.
Granskas av panel
World Aquatics har utsett en panel som ska granska om utövare, tränare och andra företrädare från Ryssland och Belarus uttryckt stöd för Rysslands krig i Ukraina. Panelen kommer att leta efter uttalanden, meddelanden i sociala medier eller deltagande i pro-ryska demonstrationer efter att invasionen inleddes i februari 2022.
Simförbundet uppger att de nya reglerna trädde i kraft på måndagen men att det är oklart hur lång tid granskningen av de utövare som ansöker om neutral status kommer att ta.
Andra utövare som visar "diskriminerande beteende" mot sina ryska och belarusiska motståndare kommer att utsättas för disciplinära åtgärder, enligt World Aquatics.
Rättad: I en tidigare version av texten angavs fel namn på Belarus.