Svenska supersystrarna siktar högt i OS

Simsystrarna Sophie och Louise Hansson har gått från talang till världstopp. Båda kliver in i OS som nyblivna EM-medaljörer. –Det känns väldigt bra och det har gett mig ett självförtroende som jag inte haft tidigare, säger Sophie som tog EM-guld på 100 meter bröstsim i maj.

Systrarna Hansson, Sophie i förgrunden och Louise bakom, har finalmål i OS efter att ha tagit medalj på EM i maj. Arkivbild.

Systrarna Hansson, Sophie i förgrunden och Louise bakom, har finalmål i OS efter att ha tagit medalj på EM i maj. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Simning2021-07-23 17:30

Svensk idrott har genom åren fostrat framgångsrika syskonpar i en rad olika sporter.

Inom ishockeyn finns bland annat tvillingarna Daniel och Henrik Sedin som vann OS-guld tillsammans 2006, friidrotten hade framgångsrika systrarna Sanna och Jenny Kallur – som likt systrarna Hansson tog medaljer i samma EM 2005 – och Rasmus och Viktor Elm har figurerat tillsammans i herrarnas fotbollslandslag.

Systrarna Hansson, Louise, 24, och Sophie, 22, har gjort många mästerskap tillsammans, inklusive OS i Rio – men i Tokyo är en sak ny.

De kliver in med högre förväntningar än tidigare efter att ha simmat in i världseliten under våren och försommaren.

"En trygghet"

Sophie tog guld i EM i maj på 100 meter bröstsim och Louise brons på 100 meter fjäril – internationella genombrott som samtidigt var deras första individuella mästerskapsmedaljer i långbana.

– Det är jättekul, det är en trygghet för oss båda två och det har blivit lite av en vana, vi har gjort många mästerskap tillsammans. Det känns jätteskönt att ha Sophie här, säger Louise Hansson.

Sophie har klivit fram som ett svenskt medaljhopp i Tokyo – femma i världen i år – medan Louise – åtta i världen – också har chansen även om hon har ett litet större kliv att ta.

Systrarna kommer från en riktig simmarfamilj i Helsingborg där pappa Lars-Olof var aktiv innan han blev tränare och lillebror Gustaf är ryggsimmare.

Systrarna har fått fart på sin simutveckling på college i USA. Louise blev klar på University of Southern California förra sommaren och har flyttat vidare till universitet i England, medan Sophie går på North Carolina State University.

Sanslös form

Sophie har haft en sanslös vinter och vår. Hon skrev historia på de amerikanska collegemästerskapen då hon som första svensk tog fyra guld och sedan putsade hon inom loppet av en dryg månad sitt personliga rekord (numera svenskt rekord) med nästan två sekunder på 100 meter bröstsim.

Louise Hansson sänkte sitt personliga rekord med nästan fyra tiondelar på 100 meter fjäril i april och tangerade den tiden på EM. Men om lillasyster briljerade hela vägen i Budapest och tog guld blev det inte lika roligt för Louise.

Efter stor dominans i både försök och semifinal blev pressen för stor i finalen och ett "säkert" guld förvandlades till brons. Något hon ser som en läropeng inför OS:

– Jag var inte jättenöjd på EM. Men det gjorde mig jättesugen att komma tillbaka och förbättra det jag gjorde fel. Det var en mental kamp i början, men jag kom på rätt bana, fick tävla lite och åkte på träningsläger, säger hon.

Även om båda har höga mål aktar de sig för att ta ordet medalj i sin mun. Båda pratar om att slå personliga rekord och ta sig till final.

– Det är svårt och onödigt att spekulera i medalj. Jag kan göra mitt livs lopp, men kan ha tre tjejer framför mig som också gör sina livs lopp, säger Sophie Hansson.

Och det är samma när de pratar om varandras chanser.

Sophie om Louise:

– Hon ser bra ut på träning så det är klart att jag tror på min syster.

Louise om Sophie:

– Hon ser jättestark ut på träningen och simmade grymt bra i EM, så det ska bli kul att följa. Vi är ganska lika i inställningen att vi vill simma på personligt rekord och hon ska absolut kunna gå till en final.

Sophie Hansson under en pressträff i OS-byn i Tokyo.
Sophie Hansson under en pressträff i OS-byn i Tokyo.
Fakta: Systrarna Hansson

Sophie Hansson.

Ålder: 22.

Klubb: Helsingborg/North Carolina.

Främsta meriter: EM-guld på 100 meter bröstsim 2021.

Simmar i OS: 100 meter bröstsim (söndag-tisdag), 200 meter bröstsim (onsdag-fredag), 4x100 meter fritt (lördag-söndag), 4x100 meter medley (fredag 30 juli och söndag 1 augusti).

Louise Hansson.

Ålder: 24.

Klubb: Helsingborg/Loughborough University.

Främsta meriter: EM-brons på 100 meter fjäril 2021, VM-silver på 4x100 meter medley 2015.

Simmar i OS: 100 meter fjäril (lördag-måndag), 100 meter ryggsim (söndag-tisdag), 4x100 meter fritt (lördag-söndag), 4x100 meter medley (30 juli och 1 augusti).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!