Tårar av guld för Hansson: "Obeskrivligt"

För drygt en månad sedan hade hon inte ens klarat kvaltiden till OS. Efter det osannolika EM-guldet på 100 meter bröstsim åker Sophie Hansson, 22, till Tokyo i juli som en stor, stark medaljkandidat. –Underbart, wow. Det är obeskrivligt, jublar hon efter EM-fullträffen.

En rörd Sophie Hansson torkar tårarna högst upp på prispallen efter EM-guldet på 100 meter bröstsim.

En rörd Sophie Hansson torkar tårarna högst upp på prispallen efter EM-guldet på 100 meter bröstsim.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Simning2021-05-19 20:27

När hon stod högst upp på prispallen med den svenska nationalsången strömmande ur högtalarna i Duna Arena i Budapest kom också tårarna.

– Det var känslor, det kom en tår. Det är en dröm att stå högst upp och höra nationalsången, säger hon.

Sophie Hansson tangerade det svenska rekord hon satte i semifinalen och vann på 1.05,69.

Redan då var hon snabbast så på det sättet var guldet ingen skräll.

Men för drygt en månad sedan hade hon inte ens klarat den svenska OS-kvalgränsen och var långt från toppen. Då slaktade hon sitt personliga rekord med nästan 1,5 sekund i Swim Open i Stockholm och slog svenskt rekord.

"Svårt att ta in"

Nu har hon på drygt en månad kapat sitt personliga rekord med nästan två sekunder.

Och simmat på världstiden 1.05,69 två gånger på två dagar.

– Det betyder mycket. Det är väldigt ofta man ser att semifinalerna brukar gå snabbare än finalerna för att det är nerver och press. Att kunna tangera det och gå under 1.06 igen, fan, det är så skönt, säger hon.

Går det att förstå vad du gjort på kort tid?

– Jag försöker stanna upp och njuta, men det är svårt att ta in allt, säger Hansson som i vintras skrev svensk simhistoria genom att ta fyra guld, två individuella och två i lag, på de amerikanska collegemästerskapen.

Tvåa i världen

Hennes tid är världens näst snabbaste i år efter amerikanska stjärnan Lilly King, regerande OS-guldvinnare och tvåfaldig VM-vinnare på distansen.

Under henne är det flera Europasimmare som utmanar. Flera av dem besegrade Sophie Hansson i EM-finalen.

Silvermedaljören Arianna Castiglioni, Italien, slagen med 44 hundradelar av Hansson, tog sin tredje EM-medalj i karriären på distansen.

Bronsmedaljören Martina Carraro, också från Italien, tog samma valör på senaste VM.

Fjärdeplacerade Julia Jefimova, Ryssland, var regerande Europamästare, tog VM-guld 2015 och brons i OS 2016.

– Jag ska fortsätta min utveckling och verkligen fokusera på mitt så får vi ser hur långt det räcker. Men det ser väldigt lovande ut, säger hon när OS kommer på tal.

Laddar i USA

Hon kommer att åka till Raleigh i USA direkt efter EM där hon pluggar och simmar på North Carolina State University. Där ska hon träna inför OS.

Det är i USA hon tagit de stora kliven de senaste åren. Förklaringen där?

– Att jag har sju andra tjejer som simmar bröstsim och som pushar mig på träningen. Har jag en dålig dag så blir jag slagen och det gillar jag inte. Så det höjer standarden.

Guldet i EM är hennes första internationella i långbana. I går gjorde hennes syster Louise Hansson samma sak på 100 meter fjäril.

Men där var det tårar av bitterhet sedan Louise Hansson bränt ett jätteläge att ta guld. Sophie Hansson lyckades att hålla nerverna i styr.

Hon tackar idrottspsykologen och mentale tränaren Göran Kenttä för det. Han kan inte vara på plats på EM då han testade positivt för covid-19 innan avresan, men är med digitalt.

– Jag har kontakt med Göran på länk eftersom han inte kunde vara här, han är ett jättestort stöd och hjälper mig med den mentala biten, säger hon.

Fakta: Sophie Hansson

Ålder: 22.

Klubb: Helsingborg/North Carolina State University.

Tränare: Sverker Maltesjö/Braden Holloway.

Främsta meriter: EM-guld i långbana på 100 meter bröst 2021, EM-guld i kortbana på 4x50 meter medley 2017, EM-silver på 4x50 meter medley i kortbana 2015, EM-brons på 50 meter bröstsim i kortbana 2017.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!