Tränaren: "Svarar extremt bra på träning"

I början av maj kunde Sarah Sjöström börja träna frisim för fullt igen. Sedan har det gått rekordsnabbt för henne. –Hon svarar extremt snabbt på träning, det är en av hennes stora talanger, säger tränaren Johan Wallberg efter OS-silvret.

Sarah Sjöström sträcker armarna i luften efter OS-silvret på 50 meter fritt.

Sarah Sjöström sträcker armarna i luften efter OS-silvret på 50 meter fritt.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Simning2021-08-01 08:09

Wallberg är ingen vän av stora ord.

Så efter OS-silvret säger han först:

– Vi får vara ganska nöjda.

Något av dagens understatement. Lagkamrater och konkurrenter har hela veckan varit imponerade över hur snabbt Sarah Sjöström tagit sig tillbaka efter skadan.

De var inte mindre imponerade efter silvret.

"Gjort ett hästjobb"

Johan Wallberg lyfter fram det medicinska teamet runt Sjöström:

– De har gjort ett hästjobb. Hon har haft en bra stötteapparat runt omkring sig som har jobbat metodiskt steg för steg. Plus att hon har läkt väldigt bra. Simträningen har varit det minsta problemet, det har bara varit att öka lugnt och fint, säger han.

TT: Trodde du på medalj?

– Nja, jag spekulerar aldrig i placeringar eller tider så där. Vi försöker förbereda så bra det någonsin går. Sedan svarar hon extremt snabbt på träning, det är en av hennes stora talanger, säger Wallberg.

"Halvt dumdristigt"

Men han berättar också att alla runt om Sjöström hela tiden haft en positiv attityd.

– Det är det som är det fina med idrotten. Det är nästan alltid halvt dumdristiga och positiva tongångar, att allt är möjligt. Så har stämningen varit hela tiden i laget, på NEC (nationellt elitcenter där Sjöström tränar) och runt omkring henne. Så det var aldrig någon tvekan över att det inte skulle gå. Sedan måste man ha lite tur att det inte händer något mer, inga sjukdomar eller bakslag med skadan, säger han.

Hennes silvertid, 23,07, var lite symboliskt exakt samma tid som hon gjorde timmarna innan halkolyckan den 6 februari. Då på en träningstävling med NEC-simmarna i Eriksdalsbadet.

– Jag har sett var hon var på väg i sin form och i en final handlar det lika mycket om vad de andra gör. Nu kunde hon göra ett av sina bästa lopp för säsongen, säger Wallberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!