Tuffa tiden över för Hansson: "Jävligt stolt"

Ett litet steg i försöken blev ett stort i semifinalen. Med sin snabbaste tid på två år tog sig Sophie Hansson till VM-final på 100 meter bröstsim. –Jag är på väg tillbaka, säger en rörd Hansson, totalsexa i semifinalen.

Sophie Hansson simmade sitt snabbaste lopp på två år och tog sig till VM-final på 100 meter bröstsim.

Sophie Hansson simmade sitt snabbaste lopp på två år och tog sig till VM-final på 100 meter bröstsim.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Simning2023-07-24 13:41

Efter tunga 18 månader var det inte så konstigt att den snart 25-åriga bröstsimmerskan visade känslor.

Efter att ha tagit EM-guld och blivit sexa på OS 2021 skulle hon ta nästa kliv.

I stället blev det ett steg bakåt.

I fjol skulle hon konkurrera om medaljer i VM, men slutade sexa, och fick samma placering på EM när hon skulle försvara guldet.

På måndagen i Marine Messe putsade hon sitt årsbästa i försöken med 16 hundradelar.

"Kände mig jättestark"

I semifinalen kapade hon ytterligare en halv sekund till 1.06,19.

– Jag kände mig verkligen jättestark från början till slut. Jag lyckades gå ut på ett armtag mindre än i morse och det går fortare. Jag hade mer kraft med mig sista 50, så jag genomförde loppet precis som jag ville. Jag är jävligt stolt, säger hon.

TT: Är den tuffa tiden över?

– Det kommer att finnas berg- och dalbanor hela livet, men just nu känns det som att jag är på väg tillbaka. Inte för att jag har varit helt borta, men jag har inte varit på de tiderna jag har velat. Nu visade jag stabila kliv i den riktningen, säger Sophie Hansson.

En bit kvar

Till hennes egna svenska rekord från OS i Tokyo är det fortfarande dryga halvsekunden.

Dit upp, och lite till, måste hon nå om hon ska vara med och slåss om medalj på tisdagen.

Litauiska stjärnan Ruta Meilutyte var snabbast med 1.05,19, 36 hundradelar före världsrekordhållaren Lilly King, USA. Trean Tatjana Schoenmaker, Sydafrika, hade 1.05,53.

Hanna Rosvall satsade allt på ett kort i semifinalen på 100 meter ryggsim och blixtöppnade på 29,29. Det kostade dock i slutändan.

Efter att ha slagit personligt rekord i försöken, 1.00,46, landade hon runt sitt gamla rekord, 1.00,65, vilket gav 15:e plats.

– Jag har legat på 29,5-29,6-öppningar när jag har gjort mina senaste personliga rekord. Så för att ta nästa steg behöver jag börja hårdare och vänja kroppen vid det, säger hon.

Rosvall tog ett stort steg mot en plats i det svenska medleylaget där hon i första hand konkurrerar om ryggsimmet med Michelle Coleman. Den senare har det svenska rekord, 59,62, men har inte varit under 1.01 i år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!