Ukrainskfödd simmare tillrättavisad av simförbundet

Ukrainskfödda simmaren Viktorija Günes publicerade ett Instagram-inlägg där hon står på den ryska flaggan. "Fina uppmuntrar alla idrottare att uppföra med värdighet och respekt", skriver internationella simförbundet i ett uttalande.

Viktorija Günes till höger. Arkivbild.

Viktorija Günes till höger. Arkivbild.

Foto: Sergei Grits/AP/TT

Simning2022-03-29 00:02

23-åriga Günes, som representerar Turkiet och som tog guld på 400 meter i kortbane-EM förra året, bild där hon står på den ryska flaggan har väckt kritik från ryska simmare, skriver Inside the Games.

Enligt sajten har de ryska simmarna Vladislav Grinev och Tatiana Belongoff publicerat samma bild med samma text på sina Instagram-konton där de uppmanade till åtgärder mot Günes.

"Var går gränsen för hur en idrottare får bete sig? Om du bestämmer att det är mänskligt att ta bort ryska idrottares deltagande från internationella tävlingar, så måste du vidta åtgärder här också. Nationalism är oacceptabelt", skriver de.

Det internationella simförbundet, Fina, har gjort ett uttalande gällande Günes inlägg, uppger Inside the Games.

"Fina är medvetet om inlägget från Viktorija Günes, en idrottare som är född i Ukraina och som tidigare tävlade för Ukraina. Fina uppmuntrar alla idrottare att uppföra sig med värdighet och respekt", står det i uttalandet.

För en vecka sedan meddelade Fina att idrottare från Ryssland och Belarus stoppas från att tävla tills vidare.

Flera nationer, däribland Sverige, hotade tidigare med att bojkotta sim-VM i Budapest i sommar om ryska och belarusiska simmare skulle få delta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!