Världens medleydrottningar: "Bara början"

Världens medleydrottningar kommer från Sverige. Guld och tangerat världsrekord på den korta medleylagkappen följdes upp med seger på den långa. Dessutom tog svenskorna medalj i alla fyra lag. –Det här är bara början, säger Sarah Sjöström.

Glädje och skratt på prispallen. Sarah Sjöström, Louise Hansson, Sophie Hansson och Michelle Coleman efter VM-guldet på 4x100 meter medley.

Glädje och skratt på prispallen. Sarah Sjöström, Louise Hansson, Sophie Hansson och Michelle Coleman efter VM-guldet på 4x100 meter medley.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Simning2021-12-21 17:20

I Kazan 2015 slog det svenska laget till med ett skrällartat VM-silver på 4x100 meter medley.

Förhoppningarna var höga inför OS i Rio året efter, men då gick Sverige inte ens till final. I VM 2017 och i OS i sommar blev det femteplatser.

Nu kommer en ny jättechans. Med Louise Hanssons genombrott i ryggsim och Sophie Hanssons starka utveckling på bröstsim är det plötsligt världsklass i alla fyra simsätt.

Och med flera olika varianter på laguppställning.

Tidigare har en ryggsimmare saknats och Michelle Coleman fått hoppa in som nödlösning.

Satte Europarekord

Nu tog hon slutsträckan i frisim i stället och kunde defilera Sverige till seger efter den ledning som Sophie Hansson fixat på andra sträckan och Sarah Sjöström förstärkt på tredje i fjäril. Då gjorde det inte så mycket att Louise Hansson inte gjorde någon kanontid på startsträckan.

– Det är ganska otroligt. Jag tror inte att det är många länder som har den här basen. Vi har ofta samma tjejer och vi har tagit medalj i tre olika lagkapper, säger Michelle Coleman.

I silverlaget på 4x50 meter fritt simmade Sara Junevik i stället för Sophie Hansson.

Sverige satte Europarekord med 3.46,20 och pulvriserade det svenska rekordet med nästan fem sekunder. Tvåan Kanada var över sekunden efter.

– Vi har ju vunnit VM-silver för sex år sedan i långbana, så det känns helt fantastiskt att vi är bäst i kortbana. Då har vi börjat någonstans och kan ta det till långbanesäsongen sedan. Det känns riktigt bra, säger Sjöström.

Bästa medaljmästerskapet

Långbanesäsongen nästa år innehåller både VM (framskjutet ett år på grund av pandemin) och EM.

Medleylagkappen var sista gren på VM. Avslutningsdagen började med svenskt silver på 4x50 meter fritt och svenskt rekord med 1.34,54. Där tog USA, som var 32 hundradelar snabbare, guldet.

Sverige gjorde sitt bästa kortbane-VM genom tiderna sett till antal medaljer. Det blev till slut tolv stycken. Det mesta tidigare var elva, 1999 och 2000. Sett till antal guld, nu tre stycken, är 2000 och 2002 vassare då Sverige tog sju guld.

Fakta: Sveriges VM-medaljer

Guld (4):

Louise Hansson, 100 meter ryggsim.

Damlaget, 4x50 meter medley.

Damlaget, 4x100 meter medley.

Sarah Sjöström, 50 meter fritt.

Silver (5):

Sarah Sjöström, 100 meter frisim.

Sjöström, 50 meter fjäril.

Sophie Hansson, 100 meter bröstsim.

Damlaget, 4x50 meter frisim.

Louise Hansson, 100 meter fjäril.

Brons (3):

Sophie Hansson, 50 meter bröstsim.

Damlaget, 4x100 meter frisim.

Louise Hansson, 50 meter ryggsim.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!