Näslund överlägsen igen – tog tionde segern

Sandra Näslund ställdes som ensam svenska mot tre kanadensiskor. Det har hänt förr. Det hände igen i finalen i Reiteralm. Och det slutade som det oftast gör – med 25-åringen från Kramfors som vinnare. –Jag hade snabba skidor och det var bara att åka för det, säger hon.

Sandra Näslund tog säsongens tionde seger i världscupen när hon vann i Reiteralm. Arkivbild.

Sandra Näslund tog säsongens tionde seger i världscupen när hon vann i Reiteralm. Arkivbild.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Skicross2022-03-13 11:53

Näslund mot resten. Så har det sett ut under en säsong som varit åt det fenomenala hållet för Sandra Näslund.

Reiteralm var stopp nummer 11 i skicrossens världscup. Den färska OS-guldmedaljören kom dit från en inställd tävling i Ryssland, men tävlingsuppehållet påverkade henne uppenbarligen inte det minsta.

Näslund ställdes mot Marielle Thompson, Brittany Phelan, Hannah Schmidt i finalen.

Iskall i finalen

Svenskan var iskall – och tog karriärens 27:e seger i världscupen och den tionde av elva möjliga den här säsongen.

– Jag kände i förra heatet (semifinalen) att jag hade fart när jag tog mig förbi Marielle. Jag hade ännu mera fart i finalen. Det var ett toppenrace, alla kanadensiskor är så snabba, säger Näslund i segerintervjun.

– Det är verkligen roligt att vinna här.

När hon inte vann? Då kom hon fyra i Arosa. Det är den enda plumpen, om en fjärdeplats kan kallas för det.

Näslund har sedan tidigare säkrat segern i den totala världscupen. Vid säsongsavslutningen i Veysonnaz, Schweiz, nästa helg får hon chansen att vinna en häpnadsväckande elfte seger.

Alexandra Edebo hade långt från lika roligt. Hon fick ett felskär i kvartsfinalen, tappade balansen och kraschade rejält i en av de snäva kurvorna. Airbagen löstes ut när hon slog i marken. Edebo har en historia av att ha drabbats av hjärnskakningar och andra skador.

Men efter en stund reste hon sig och gled ned i målfållan.

Tungt för herrarna

Eric Mobärg låg illa till i herrarnas åttondelsfinal men lyckades tränga sig förbi schweizaren Jonas Lenherr och ta sig vidare som tvåa bakom regerande världsmästaren och färske OS-silvermedaljören Alex Fiva.

Men i kvartsfinalen tog det tvärstopp för OS-fyran Mobärg. Han kom sist och var utslagen.

För de övriga två svenskarna gick det ännu tyngre.

David Mobärg höll en kvartsfinalplats i början av sin åttondelsfinal, men passerade mållinjen som trea och så var den vackra, soliga söndagen i de österrikiska alperna förstörd.

Viktor Andersson försvann redan i den första åttondelsfinalen, där han inte kunde rå på kanadensarna Reece Howden och Brady Leman. Veteranen har kört över hundra världscuptävlingar men har en tung säsong bakom sig.

Elliot Baralo, som OS-debuterade i Zhangjiakou, valde att avstå tävlingen på grund av ryggproblem.

Tävlingen fick göra ett längre avbrott sedan kanadensaren Christopher Delbosco kraschat illa. Han fick föras bort i kälke med en befarad knäskada.

Reece Howden vann herrtävlingen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!