Rasar efter diskningen: "Stjäl bronsmedaljen"

Schweiziskan Fanny Smith korsade mållinjen som trea i OS-finalen i skicross. Men efter en videogranskning tilldömdes hon sistaplatsen. –De stjäl en bronsmedalj från oss, säger tränaren Ralph Pfäffl.

Fanny Smith passerar mållinjen på bronsplats i skicrossfinalen.

Fanny Smith passerar mållinjen på bronsplats i skicrossfinalen.

Foto: Aaron Favila/AP/TT

Skicross2022-02-17 11:55

Det var i loppets slutskede som Fanny Smith krokade i Daniela Maier. Den tyska 25-åringen höll på att tappa balansen och körde sedan i mål som fyra, sist i finalen.

Smith däremot trodde att hon bärgat en bronsmedalj – men domarna hade inte sagt sitt än.

Efter en lång videogranskning stod det klart att schweiziskan tilldömdes sistaplatsen i finalen, och i stället fick Maier kliva upp på pallen.

– Alla här, kanske inte tyskarna, tycker att det (kring situationen) var schysst. De stjäl en bronsmedalj från oss. Det är väldigt svårt för hela lagen. Ingen tycker att det är en foul, säger schweiziska tränaren Ralph Pfäffl till Aftonbladet.

"Mår inte bra"

Smith pratade inte med några journalister efter tävlingen.

– Hon mår inte bra. Hon bara grät och hon känner också att de stal hennes medalj. Hon behöver tid. Det är det svåraste jag har varit med om. Det är svårt att acceptera, säger Ralph Pfäffl.

Daniela Maier kände för sin konkurrent efter finalen.

– Jag tycker synd om Fanny, för det är alltid en konstig känsla, säger hon enligt AFP.

– Jag vet inte riktigt vad som hände. Jag såg att Fanny hade mer fart än Marielle (Thompson, silver) och var tvungen att bestämma var hon skulle köra – sedan tappade jag balansen.

"Svårt att säga"

Det schweiziska laget övervägde att skicka in en protest mot beslutet, men var övertygade om att "resultatet aldrig kommer att ändras", enligt Ralph Pfäffl.

Svenska guldmedaljören Sandra Näslund var en bit före resten av fältet och hade dålig koll på vad domarna kollade på efter loppet.

– Ibland sker det sådana olyckor som man inte kan göra något åt. Det är skidåkning med närkontakt och det är ganska svårt att se och svårt att säga vem som gjorde rätt och fel, säger hon enligt AFP.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!