Ryska tävlingar ställs in – Näslund totalvinnare

Världscuptävlingarna i skicross i Ryssland ställdes in eftersom alla utländska nationer bojkottar dem. Nu meddelar Internationella skidförbundet (Fis) att tävlingarna inte ersätts, uppger SVT. Därmed är det klart att Sandra Näslund vinner världscupen.

Sandra Näslund under OS.

Sandra Näslund under OS.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Skicross2022-02-25 09:25

Näslund har vunnit tio av elva världscuptävlingar i vinter och ledde totalen stort inför helgens tävlingar i Solnetjnaja Dolina i Ryssland.

Då de två ryska tävlingarna inte ersätts finns det inte längre någon möjlighet för schweiziskan Fanny Smith att nå ikapp Näslund.

– Det kommer inte att bli någon ny tävling, den måste hållas nästa vecka och det finns ingen tid då, säger Klaus Waldner, tävlingsdirektör i Fis, till SVT.

Två tävlingar återstår, i österrikiska Reiteralm och i franska Veysonnaz.

OS-guldmedaljören Sandra Näslund och alla andra världscupåkare åkte direkt från Peking till Solnetjnaja Dolina i Ryssland för helgens världscupomstart.

Efter att Ryssland invaderat Ukraina beslöt Svenska skidförbundet på torsdagen att inga svenskar ska tävla i Ryssland den kommande tiden, vilket innebar att man började ordna med hemresa för de svenska skicrossåkarna.

– Jag hade samtal med de flesta större nationer i går och samtliga – Schweiz, Österrike, Tyskland, Frankrike, Kanada – har samma hållning som vi, säger Eliasson Winter.

– Men Fis (Internationella skidförbundet) kan inte ställa in så nära inpå om man inte har något skäl till det. Men om vi inte ställer upp blir det svårt för arrangören att få till tävlingar.

Kvalet till helgens tävlingar genomfördes som planerat på fredagsmorgonen. Men enbart ryska åkare kom till start.

– Då kommer tävlingarna att ställas in, då finns det ingen sportslig grund att köra, säger Eliasson Winter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!