En perfekt dag för skidträning på Bruksvallen

På lördagsmorgonen samlades ett gäng skidsugna på ett soligt Bruksvallen i Storebro för att få ta del av Emil Granstedts instruktioner vad det gäller skidteknik.

Totalt ett dussintal skidlöpare tog chansen att få en lektion i teknik med Emil Granstedt på Bruksvallen i Storebro i lördags.

Totalt ett dussintal skidlöpare tog chansen att få en lektion i teknik med Emil Granstedt på Bruksvallen i Storebro i lördags.

Foto: Magnus Strömsten

Skidåkning2021-02-06 17:00

Mycket bättre väder än de tiotalet minusgrader men strålande sol kunde man knappast ha tajmat in för den här typen av aktivitet konstaterade Andreas Linder som är styrelseledamot i Storebro IF.

– Vi hade ett möte med styrelsen i början av veckan och funderade kring om det kunde gå att göra någon lämplig aktivitet nu när vi har tillgång till så fina skidspår. Jag tog kontakt med Emil Granstedt från Eksjö som driver ett UF-företag där han ger just lektioner i skidteknik, säger Andreas Linder.

På lördagsförmiddagen samlades en handfull skidåkare med nybörjarstatus och följdes därefter av ett gäng med lika många som var lite mer erfarna, men ändå ville passa på att få lite tips för att förbättra sin åkning.

– Det var kul att Storebro IF hörde av sig. Jag har precis startat ett UF-företag som en del av mina gymnasiestudier med inriktning på att lära ut skidteknik och hjälpa till med vallning, säger Emil Granstedt.

18-åringen har länge var en lovande skidåkare, men har numera lagt ned sin egen elitsatsning och fokuserar mer på ledarskap.

– Jag flyttade upp till Mora och började på skidgymnasiet för drygt två år sedan. Den satsningen slog dock inte ut som jag tänkt mig. Jag blev sjuk i omgångar och kunde inte träna som jag ville. Efter en och en halv termin bestämde jag mig för att flytta hem igen. Jag åker mycket skidor än, men inriktar mig mer på ledarskapet och är bland annat tränare inom Smålands skidförbund.

Hur lägger du upp ett träningspass?

– Jag brukar låta deltagarna åka en bit först så jag får se hur de står på skidorna och hur stavtekniken ser ut. Sedan går jag in med lite tips om vad de ska tänka på och det brukar inte behövas så mycket för att de ska känna skillnad och tycka att det går bättre. Sedan brukar jag rekommendera att de kör ett par pass på egen hand och ser hur den nya tekniken känns innan de återkommer för en ny lektion och är redo för nästa steg, säger Emil Granstedt som gläds åt att längdskidåkningen ser ut att få ett uppsving i vinter.

– Det är kul att det har kommit mycket snö för en gångs skull så fler får möjlighet att prova på. Sedan är det en bra sysselsättning i coronatider också att kunna vara ute, säger han.

– Jag har åkt lite grann tidigare, men det var kul att få lite tips att ta med sig till kommande turer, sa Melvin Hemmingsson som var en av deltagarna i Storebro.

Emil Granstedt instruerade två grupper i skidteknik på Bruksvallen i Storebro i lördags.
Emil Granstedt instruerade två grupper i skidteknik på Bruksvallen i Storebro i lördags.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!