Vasaloppet: "Personbästa är inom räckhåll"

En tid under fyra timmar och en placering bättre en 47:a. Det siktar det lokala hoppet i årets begränsade upplaga av Vasaloppet på. "Ett personbästa finns inom räckhåll", säger Robert Eriksson.

Robert Eriksson från Rimforsa är en av deltagarna i årets begränsade upplaga av Vasaloppet.

Robert Eriksson från Rimforsa är en av deltagarna i årets begränsade upplaga av Vasaloppet.

Foto: PRIVAT

Skidåkning2021-03-05 17:00

Första söndagen i mars är helig i skidåkarkretsar. Då avverkar normalt över 10 000 skidlöpare de nio milen mellan Sälen och Mora i Vasaloppet. Årets upplaga blir dock starkt begränsad till följd av coronapandemin. 300 herrar och 100 damer kommer till start i det klassiska loppet som endast avgörs för elitklassen.

Ett lokalt hopp som kommer återfinnas på startlinjen på söndag med nummer 88 på bröstet är Robert Eriksson. Han kommer från Rimforsa men bor sedan länge i Falun. Klubben som 33-åringen representerar är dock Björksfors GoIF. Eriksson gör sitt 33:e Vasalopp och det var självklart för honom att ställa upp trots de speciella tider som råder.

– Visst var det lite osäkert i höstas när man inte visste om Vasaloppet skulle bli av överhuvudtaget. Jag var dock medveten om att jag skulle få köra om det blev lopp så jag har tränat på som vanligt hela tiden och känner mig väl förberedd, säger Robert Eriksson.

Uppladdningen har dock inte sett ut som ett vanligt år när det gäller en bit. 

– Jag har bara deltagit i 4 tävlingar inför det här då antalet som har kunnat arrangeras i vinter varit begränsat. Jag har dock tränat på bra och kört mest på Lugnet hemma i Falun. Sedan passade jag på att åka hem till Rimforsa för ett tag sen och testa spåren där när det fanns snö för en gångs skull. Mina gamla träningskompisar har hand om spåren där och de hade lyckats få till fina förutsättningar måste jag säga.

När det gäller mål inför årets lopp har Eriksson hopp om att kunna prestera någon form av personbästa. Han har en 47:e plats som bästa merit sedan tidigare och tidsmässigt har han noterat 4.05.51 över de nio milen.

– Någon form av personbästa borde finnas inom räckhåll, men det är alltid svårt att sia om. Det gäller att man har en bra dag. Formen har i alla fall känts fin i de lopp jag gjort i vinter och resultatmässigt har jag också placerat mig bättre jämfört med tidigare år, säger Robert Eriksson som tror att det kan gå riktigt snabbt i år då det vankas fina förutsättningar.

– De ska tydligen bli väldigt snabbt före så ska jag komma under fyra timmar så har jag chansen nu. Samtidigt gynnas jag inte av det då min åkstil passar bättre för tyngre åkning.

Vem är favorit till segern?

– Det bör vara bra chans till svensk seger i alla fall. Emil Persson tror jag blir farlig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!