Åkarna dissar OS-maten – får flytande energi

De svenska skidåkarna gör tummen ned för smakerna i Kina, och har svårt att få i sig tillräckligt med mat i OS-byn. Därför rekommenderas flytande energi.
–Vi har våra knep, säger Frida Karlsson.

Kinamat – inget för skidåkarna i den svenska OS-truppen. Arkivbild.

Kinamat – inget för skidåkarna i den svenska OS-truppen. Arkivbild.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Skidor2022-02-09 13:11

De svenska skidåkarna behöver äta var tredje timme för att få i sig tillräckligt med näring.

Men alla uppskattar inte maten som serveras i OS-byn.

– Jag upplever det som att vissa har det lite svårare för den smaken som är i Kina. När vi var på höghöjdslägren i Frankrike och Italien har det bara varit lovord för maten. Här är det inte lika, säger Stig Mattsson, dietist som jobbar på uppdrag av Sveriges olympiska kommitté, och poängterar att OS-maten näringsmässigt uppfyller kraven.

Men flera av åkarna dissar Kina-maten:

– Det finns mycket att välja mellan, men det är inte "spicy". Vi har dock våra knep för att få i oss maten, säger Frida Karlsson.

Landslagskompisen Emma Ribom håller med:

– I går var det riktigt jobbigt. Det är bara att tugga och svälja ibland.

Hon fortsätter:

– Maten är okej, men det är mycket ris. Men man måste vara proffsig och äta ändå. Men jag håller mig borta från det som ser äckligt ut – som bläckfiskarna.

Smaklöst

I förebyggande syfte har Stig Mattsson därför uppmanat längdskidåkarna att komplettera med flytande energi.

I meddelandet står det:

”Ät det du kan äta. Vet du att du inte fått i dig så mycket, som du brukar äta inför en tävling, får du komplettera med flytande energi”.

Stig Mattsson förklarar:

– Åkare berättar att det är svårt att få i sig maten. Det smakar lika varje dag och då måste man göra något i tid. Då är det viktigt att komplettera med flytande energi, vilket alltid är lättaste sättet att få i sig energi om aptiten sviktar.

Olika juicer

Stig Mattsson betonar att det är ett fåtal åkare som har problem. De flesta äter på, men det är viktigt att agera snabbt.

Men flytande energi menas bland annat olika juicer som antingen innehåller proteiner eller kolhydrater. Därför finns bland annat speciella matlådor på stadion där åkarna kan fylla på depåerna.

– Detta näringsintag kan påverka vilken formtopp åkaren får. Då är det inte bra om någon inte äter tillräckligt mycket bara för att maten inte smakar bra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!