Andersson mot pallen i touren – trots tvivlen

Ebba Andersson har efter en tung höst äntligen fått resultatmässig utdelning i Tour de Ski. Inte utan att hon fått tveka kring om beslutet om formtoppningen inför OS var rätt att ta.
–Det har absolut funnits tvivel, säger hon, som nu hoppas toppa fjolårets tredjeplats i touren, till TT.

Ebba Andersson. Arkivbild.

Ebba Andersson. Arkivbild.

Foto: Peter Schneider/AP/TT

Skidor2022-01-02 19:54

Efter säsongens inledande världscuptävlingar har Ebba Andersson så gott som varje gång fått frågan om hon är besviken över sina individuella placeringar och hur formen känts. Svaret har alltid blivit ett samlat nej, det är hon inte. Förklaringen var varit att formen inte varit toppad men på uppåtgående, och att hon är trygg i planen som ska göra henne som vassast till spelen i Peking i februari.

"Tvivla kring om man valde rätt"

Men med tidens gång har det blivit frustrerande att inte se den resultatmässiga utdelningen, även om den inte har varit huvudmålet, säger Andersson.

– Det har absolut funnits tvivel. Det är nog naturligt, jag vill spara formtoppen till OS, men hade ändå som ambition att få till en del resultat, för att visa att jag är på väg åt rätt håll. När man inte får resultaten som man önskat, eller att kroppen inte svarar som man vill så börjar man tvivla kring om man valde rätt, berättar hon för TT.

– Men nu med några lopp här från touren i ryggen så känner jag mig väldigt mycket mer trygg i planen och arbetet som jag gjort inför säsongen.

Det är inte det att Ebba Andersson inte formtoppat tidigare – utan att formtoppningen inför spelen i Peking har inneburit betydligt fler dagar på högre höjd. Något som innebär en avgörande skillnad för känslan i kroppen.

– Det är en omställning, säger hon.

Vill upprepa fjolårets bedrift

Nu står hon inför måndagens femte och näst sista etapp i Tour de Ski. Med sig har hon en sjätteplats i sammandraget och placeringar som inneburit den bekräftelse som gör att hon känner sig trygg i att formen räcker även resultatmässigt (en andraplats på 10 kilometer klassiskt i onsdags och en fjärdeplats i masstarten i fredags).

– När jag väl står där på en OS-start och vet med mig att om jag har en bra dag så räcker det långt även resultatmässigt, så ger det en annan mental trygghet. Nu när jag fått det vid några tillfällen så vet jag att min nivå håller långt om jag får till saker och ting i spåret.

I avslutningen av touren hoppas hon nu kunna bräcka fjolårets prestation – som innebar en tredjeplats i totalen, och en seger i den avslutande och sjätte etappen.

– För att bli tillfreds hoppas jag att jag känner att kroppen är pigg och svarar som jag vill. Och att det speglar sig resultatmässigt och att jag klarar av att knyta ihop säcken på touren på ett bra sätt, säger hon och går in mer i detalj på vad det innebär:

– Svårt att säga exakt… Men jag ligger sexa i sammandraget inför de två avslutande etapperna. Där har jag allt att vinna. Jag siktar på att förbättra min slutplacering under de två avslutande etapperna och det hade varit kul att återupprepa det som jag gjorde förra året, säger hon och tillägger:

– Minst.

Fakta: Totalställningen i touren efter fyra etapper

Herrar, topp 10:

1. Johannes Hösflot Kläbo, Norge

2. Pål Golberg, Norge, +1.03

3. Alexander Bolsjunov, Ryssland, +1.19

4. Erik Valnes, Norge, +2.03

5. Francesco de Fabiani, Italien, +2.21

6. Iivo Niskanen, Finland, +2.25

7. Ivan Yakimushkin, Ryssland, +2.42

8. Calle Halfvarsson, Sverige, +3.23

9. Denis Spitsov, Ryssland, +3.23

10. Alexander Terentjev, Ryssland, +3.27

Damer, topp 10:

1. Natalia Nepryajeva, Ryssland

2. Kerttu Niskanen, Finland, +34 sekunder

3. Jessie Diggins, USA, + 38 sekunder

4. Tatiana Sorina, Ryssland, +46 sekunder

5. Anamarija Lampic, Slovakien, 57 sekunder

6. Ebba Andersson, Sverige, +1.14

7. Krista Pärmäkoski, Finland, +1.20

8. Tiril Udnes Weng, Norge, +1.21

9. Johanna Matintalo, Finland, +1.31

10. Anne Kjersti Kalvaa, Norge, +1.39

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!