Beskedet: Ingen världscupavslutning i Östersund

Östersund fick frågan om att arrangera världscupavslutningen. Men så blir det inte. –Vi har inte hört något mer så det är inte aktuellt, säger Anders Sundin, ordförande i Östersunds skidlöpareklubb, till SVT Nyheter Jämtland.

Östersund var ett alternativ för världscupavslutningen, men på onsdagen kom beskedet att så inte blir fallet. Det återstår att se var Frida Karlsson och övriga får åka världscupavslutningen. Arkivbild.

Östersund var ett alternativ för världscupavslutningen, men på onsdagen kom beskedet att så inte blir fallet. Det återstår att se var Frida Karlsson och övriga får åka världscupavslutningen. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Skidor2022-02-23 09:49

Den 18–20 mars ska världscupavslutningen genomföras i Tiumen vid Uralbergen i Ryssland. Men med tanke på det geopolitiska läget, efter att Rysslands president Vladimir Putin erkänt de ukrainska utbrytarregionerna Donetsk och Luhansk som självständiga stater, kanske finaltävlingarna måste flyttas.

– Det finns mycket osäkerhet, så vårt ansvar är att förbereda en potentiell plan B. Men just nu är alla kommande tävlingar planerade att bli av, säger Pierre Mignerey, längdchef i Internationella skidförbundet Fis, till SVT.

Fis har bland annat frågat Östersund om de kan vara beredda att ta över världscupfinalen, vilket SVT Sport rapporterade om på tisdagen.

Men på onsdagen kom nya besked: det blir ingen världscupavslutning i Östersund. Den tidsfrist som arrangerande klubb, Östersunds skidlöpareklubb (ÖSK), hade gett har passerat.

– Vi fick en fråga från Fis under OS och gav då en deadline till den 21 februari för att kunna säga ja. Men vi har inte hört något mer så det är inte aktuellt. Eftersom vi inte har hört något så blir det ingen världscupavslutning, säger Anders Sundin, ordförande i Östersunds skidlöpareklubb till SVT Nyheter Jämtland.

Inget Östersund alltså, men den norske längdåkaren Hans Christer Holund ber nu Fis att flytta världscupfinalen från Ryssland.

– Det vore fel att arrangera längdåkning i ett land som går ut i krig. Jag hoppas att Fis kan flytta tävlingshelgen och inte bara ställa in den, säger han till VG.

Falun har de näst sista tävlingarna i världscupen i skidor, den 11–13 mars.

Fakta: Tävlingar och matcher i Ryssland

Större tävlingar och matcher i Ryssland i vår:

25-27 februari: Skicross, världscupen, Solnetjnaja Dolina.

5-6 mars: Puckelpist, världscupen, Kuzbass.

18-20 mars: Skidor, världscupen, Tiumen.

18-20 mars: Backhoppning, världscupen, damer, Nizjnij Tagil.

24 mars: Fotboll, VM-playoff, herrar, Ryssland–Polen, Moskva.

25-27 mars: Backhoppning, världscupen, damer, Tjajkovskij.

29 mars: Fotboll, VM-playoff, herrar, Ryssland/Polen–Sverige/Tjeckien.

27 mars-3 april: Bandy, VM, herrar, Syktyvkar.

28 maj: Fotboll, Champions League, herrar, final, S:t Petersburg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!