Byström om Kalla: "Klart att hon är aktuell"

Sveriges längdlandslag har två öppna platser till OS i Peking. Det som talar för Charlotte Kalla? Förmågan att vara bäst när det gäller. –Det är klart att det väger in att veta att man kan toppa sig till ett mästerskap, säger landslagschefen Anders Byström.

Charlotte Kalla under onsdagens 10-kilometerslopp i Tour de Ski i schweiziska Lenzerheide.

Charlotte Kalla under onsdagens 10-kilometerslopp i Tour de Ski i schweiziska Lenzerheide.

Foto: Terje Pedersen/NTB/TT

Skidor2021-12-30 20:04

På torsdagen fick Anna Dyvik den sista svenska sprintplatsen till OS. Därmed återstår bara två luckor i längdlandslaget inför resan till Kina, båda öronmärkta till distansåkare, en dam- och en herråkare.

Sett till vinterns resultat ligger veteranerna Charlotte Kalla, 34, och Calle Halfvarsson, 32, närmast till hands. Samtidigt har ingen av dem presterat tillräckligt för att vara nära det topp åtta-krav som Sveriges olympiska kommitté (SOK) satt upp för att man ska tas ut.

Kalla har som bäst blivit 18:e i ett distanslopp i vinter, Halfvarssons främsta placering är en 24:e-plats. Inför fredagens tredje etapp av Tour de Ski, masstarten i Oberstdorf, kan de därför behöva steppa upp om det ska bli någon OS-resa.

– Vi vill se att man har en toppnivå i sig så klart, som kan hjälpa till i exempelvis en stafett, säger Sveriges landslagschef Anders Byström.

Stafettegenskaper kan räcka

Rutinen och den erkänt höga kapaciteten talar också för Kalla och Halfvarsson. Men de ska inte ta sina OS-platser för givna.

– Alla som har åkt världscup är aktuella. Vi måste se både på fjolåret och i år, men framför allt på det här året. Vi får väl se om det är någon som gör något alldeles extra här i touren, även om det bara är två masstarter kvar.

Att utmana om de åtta främsta platserna på OS är dock inte en benhård förutsättning. Både Kalla och Halfvarsson är tänkbara namn i svenska OS-stafettlag, och på det sättet kommer man runt SOK:s topp åtta-krav.

– För en stafettplats är det ju inget sådant topp åtta-krav. Men då måste vi veta att det kan vara en åkare som kanske har gjort stafetter förut och som har gjort det bra. Och att vi vet att här har vi någon som vi kan slänga in och vara trygga med. Där är inte de individuella resultaten lika viktiga, säger Anders Byström.

Få utmanare

Fina stafettinsatser har både Charlotte Kalla och Calle Halfvarsson stått för genom åren. Dessutom har den förstnämnda haft en sensationellt bra förmåga att vara som allra bäst när det vankas mästerskap. Det vittnar bland annat hennes nio OS-medaljer om.

– Hon har haft förmågan att göra det, absolut. Men det är det fler som har gjort. Men om hon skulle känna att hon börjar hitta det där igen, och att hon kan prestera bra resultat, så är det klart att hon är aktuell, säger Byström.

– Det handlar också om att få ihop en trupp som kan fungera tillsammans, och då kan exempelvis erfarenhet vara viktigt. Men det sportsliga ska alltid väga tyngst.

Några självklara utmanare om platserna finns inte riktigt. Moa Lundgren är en på damsidan, men 23-åringen har inte nått topp 50 i distans den här världscupsäsongen. Snarare är alternativet till att ta ut Kalla och/eller Halfvarsson att inte ta ut någon alls.

Men Anders Byström vill inte stänga OS-trupperna med bara sju åkare på både dam- och herrsidan.

– Jag hoppas att vi får fylla både herr- och damplatsen. Vi har uttryckt till SOK att vi vill ha möjlighet att ha fler på plats i och med att om det händer något där borta så är det inte bara att skicka dit någon över dagen. Ett OS är långt och stafetterna är viktiga. Så vi vill ha folk så att vi klarar oss till dem, säger Byström.

Fakta: Sveriges OS-trupp i längdskidor

Damer: Frida Karlsson (distans, stafett, sprintstafett), Ebba Andersson (distans, stafett), Jonna Sundling (sprint, sprintstafett, stafett), Maja Dahlqvist (sprint, sprintstafett, stafett), Moa Olsson (distans, stafett), Emma Ribom (sprint, distans, stafett), Anna Dyvik (sprint, stafett).

Herrar: Jens Burman (distans, stafett), Oskar Svensson (sprint, sprintstafett, stafett), Leo Johansson (distans, stafett), William Poromaa (distans, stafett), Anton Persson (sprint, sprintstafett), Marcus Grate (sprint, sprintstafett), Johan Häggström (sprint, stafett).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!