Charlotte Kallas tvekan kring hedersuppdraget

Sveriges OS-fanbärare ska vara "framgångsrika olympier". Där kommer ingen i närheten av Charlotte Kalla. Men längdstjärnan kommer antagligen tvingas tacka nej, om frågan kommer.

Charlotte Kalla. Arkivbild.

Charlotte Kalla. Arkivbild.

Foto: Lise Åserud/NTB/TT

Skidor2022-01-22 05:10

Det är inte det att Charlotte Kalla inte vill bära den svenska fanan på OS-invigningen i Peking den 4 februari. Problemet är att hon – förhoppningsvis – inte har tid.

Tidigt dagen därpå inleds längdtävlingarna med damernas skiathlon, och där hoppas 34-åringen vara med.

– Det skulle ju vara otroligt ärofyllt att få frågan, säger Charlotte Kalla om möjligheten att bli fanbärare.

– Men samtidigt vill jag vara redo och beredd, oavsett om jag blir uttagen till skiathlon eller inte. För att göra mitt bästa på det loppet.

Nio OS-medaljer

Ett av de historiska huvudkriterierna för att vara påtänkt till rollen som svensk fanbärare är att man ska vara en framgångsrik olympier. Och där finns det ingen i årets svenska OS-trupp som ens är nära Kallas meriter. Längdstjärnan har tagit nio OS-medaljer och är tillsammans med Sixten Jernberg Sveriges mest meriterade olympiska idrottare genom tiderna.

Men skulle hon bli uttagen till skiathlonloppet får Sveriges olympiska kommitté (SOK) hitta en annan kandidat bland damerna (SOK planerar, precis som under sommar-OS i Tokyo, att ha två fanbärare, en kvinna och en man).

Kanske redan klart?

Får man tro kvällstidningarna är det dessutom i princip redan klart att Kalla, regerande OS-guldmedaljör i skiathlon, får en av de fyra svenska platserna på OS premiärdistans. Detta eftersom fyra av åtta åkare i damtruppen – Maja Dahlqvist, Jonna Sundling, Anna Dyvik och Emma Ribom – redan bestämt sig för att stå över skiathlon för att fokusera på sprinten tre dagar senare, skriver Expressen och Aftonbladet.

Men även om Kalla mot förmodan skulle få nöja sig med att vara reserv i skiathlon, blir det svårt att ta sig an fanbäraruppdraget.

– Om jag är reserv så behöver jag också vara redo och förbereda mig på samma sätt som de som ska tävla, säger Kalla.

"Tålamodsprövande"

Charlotte Kalla är i en ovan roll inför sitt fjärde OS. För första gången är hon inte ett av de stora svenska medaljhoppen. Kalla har inte varit riktigt nära en pallplats i något av vinterns distanslopp, och fick vänta in i det sista innan hon ens togs ut till OS.

– Det har varit en tålamodsprövande väg till att bli uttagen. Men det var extra mycket glädje när beskedet kom, och jag verkligen kunde börja blicka framåt mot ett mästerskap, säger Kalla.

Hon har genom åren varit nästan osannolikt bra på att pricka formen just till stora mästerskap. Den vetskapen tar hon med sig till Kina.

– Jag hoppas verkligen att jag kommer få till säsongens bästa form under OS. Och då är allt möjligt. Men det handlar mer för mig om att tänka prestationer och försöka få ut max av varje dag. Men det är härligt att vara i de här förberedelserna före ett mästerskap, där jag har många bra pass som jag känner igen.

Fakta: Sveriges fanbärare i vinter-OS

2018: Niklas Edin, curling.

2014: Anders Södergren, längdskidor.

2010: Peter Forsberg, ishockey.

2006: Anja Pärson, alpint.

2002: Magdalena Forsberg, skidskytte.

1998: Torgny Mogren, längdskidor.

1994: Pernilla Wiberg, alpint.

1992: Tomas Gustafson, skridsko.

1988: Thomas Wassberg, längdskidor.

1984: Mats Waltin, ishockey.

1980: Eva Olsson, längdskidor.

1976: Carl-Erik Eriksson, bob.

1972: Hasse Börjes, skridsko.

1968: Barbro Martinsson, längdskidor.

1964: Carl-Gustav Briandt, ledare, alpint.

1960: Einar Granath, ishockey.

1956: Bror Östman, backhoppning.

1952: Erik Elmsäter, nordisk kombination.

1948: Erik Lindström, backhoppning.

1936: Sven Eriksson (Selånger), backhoppning/nordisk kombination.

1932: Sven Eriksson (Selånger), backhoppning/nordisk kombination.

1928: Viking Harbom, ledare, ishockey.

1924: Ruben Rundquist, ledare, ishockey.

Källa: Sveriges olympiska kommitté.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!