Dahlqvist slet för silver: "Spydde tio gånger"

Den jobbigaste sprintstafetten i hennes och Jonna Sundlings liv. Det är Maja Dahlqvists reaktion efter att ha fått slita i OS-silverloppet i Zhangjiakou. –Om jag spydde fem gånger efter vanliga sprinten spydde jag tio gånger nu, säger hon.

Maja Dahlqvist, höger, och Jonna Sundling, vänster, rådde inte på Tyskland i sprintstafetten.

Maja Dahlqvist, höger, och Jonna Sundling, vänster, rådde inte på Tyskland i sprintstafetten.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Skidor2022-02-16 12:00

Maja Dahlqvist och Jonna Sundling är regerande världsmästare i sprintstafett efter guldet i Oberstdorf förra året. Men i onsdagens OS-final fick duon se sig besegrad av Tysklands Katharina Hennig och Victoria Carl.

Dahlqvist, som fick slita under loppet och växlade över som femma till Sundling efter fem av sex varv, stack inte under stol med att hon hade det tufft efter loppet.

– Vi har kört många teamsprintar i våra liv men den här är nog den jobbigaste jag har kört. Den som har känts minst som en teamsprint på ett sätt, det var så pass krävande hela tiden, säger Maja Dahlqvist till Discovery+ och fortsätter:

– Jag kände mig ganska trött redan efter andrasträckan. De sista 500 meterna är riktigt "krigiga". Om jag spydde fem gånger efter vanliga sprinten spydde jag tio gånger nu. Jag gjorde verkligen allt jag kunde.

Dahlqvist pojkvän Kevin Bolger, amerikansk OS-åkare, stöttade sin flickvän när han träffade henne efteråt.

"Stolt över henne"

– Jag sade att jag är stolt över henne. Jag har aldrig sett henne slita så hårt, det var häftigt, säger han.

Sveriges damtränare Stefan Thomson medgav att Sveriges avstånd upp till den tyska ledningen vid den sista växlingen (3,7 sekunder) var en aning för stort för att Sverige skulle rå på guldet.

"För många sekunder"

– Det blir lite för många sekunder. De blir med facit i hand kostsamma. Samtidigt har de gjort heroiska insatser tycker jag, säger han.

Förra tisdagen tog Sundling och Dahlqvist guld respektive silver i damernas individuella sprint i fri stil. I lördagens stafett var duon med och tog brons tillsammans med Ebba Andersson och Frida Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!