Dahlqvist stora hoppet: "Ska köra mer offensivt"

Både Linn Svahn och Jonna Sundling är skadade. Då är Maja Dahlqvist det stora svenska sprinthoppet i världscuppremiären i Ruka. –Nu ska jag köra mer offensivt, säger Maja Dahlqvist som lärt sig av röran som blev resultatet av hennes försiktiga åkning i Gällivare, där hon diskades.

Maja Dahlqvist efter sprintpremiären i Gällivare förra veckan.

Maja Dahlqvist efter sprintpremiären i Gällivare förra veckan.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Skidor2021-11-24 17:07

Trots två VM-guld i lagsprint har Maja Dahlqvist i flera år varit i skuggan av svenska sprintprofiler som Stina Nilsson, Linn Svahn och Jonna Sundling.

Nu, när en blivit skidskytt och två skadats, är Dahlqvist det stora svenskhoppet i Ruka. Speciellt med tanke på hennes imponerande åkning i Sverigepremiären i Gällivare förra veckan fram tills att hon diskades i semifinalen.

– Alla svenskor kan kliva fram och jag ser att Anna (Dyvik) och Johanna (Hagström) är de största konkurrenterna i Ruka, där det antingen går riktigt bra för mig eller mycket dåligt. Vill minnas att jag har två pallplatser och två gånger som jag knappt klarat kvalet. Nu ska jag köra offensivt, säger Maja Dahlqvist inför världscuppremiären i Finland på fredag.

Första segern

I vintras spräckte Maja Dahlqvist en mental barriär när hon i Ulricehamn tog sin första världscupseger.

– Det var skönt, men samtidigt var det också innan en trigger att jaga sin första seger, säger hon.

Dahlqvist är tillsammans med den amerikanska landslagsåkaren Kevin Bolger. Enligt Dahlqvists tränare Johan Granath har Bolger betytt mycket för hennes utveckling.

– Hon har jobbat mer med stabilitet i gymmet. Hon var tidigare lite sned och inte liksidig i kroppen. Nu är hon lika stark på höger som på vänster sida. Där har Kevin (Bolger) fått henne att inse värdet av träningen i gymmet, säger Granath.

Inga "familjerum"

På den senaste tiden har flera nya kärlekspar inom skidåkningen blivit offentliga. Bland annat Ebba Andersson och Gustaf Berglund samt Emma Ribom och Marcus Grate. Sedan tidigare är Frida Karlsson och William Poromaa tillsammans.

Men landslagstränaren Stefan Thomson signalerar att det inte blir några ”familjerum” när landslagsåkarna väljer hotellrum i samband med tävlingar.

– Det här får vi nog diskutera igen. Men i sak bor vi aldrig med en sambo och så, även om man är tillsammans inom laget.

Maja Dahlqvist tycker det är en bra regel:

– Det är bra och enklare att bo som vi gör med tävlingstider och liknande. Jag ska fortsätta bo med Frida (Karlsson).

Fakta: Sjuk- och skadeläget i sprintlandslaget

Sverige har de senaste säsongerna haft världens bästa sprintlandslag på damsidan. Men nu är förutsättningarna mer oförutsägbara efter skador:

+ Linn Svahn

Skadad i axeln. Borta resten av säsongen.

+ Jonna Sundling

Skadade handen i Gällivare. Går med gips i fyra veckor. Osäkert när hon kan tävla igen.

+ Maria Ribom

Blev sjuk veckan före premiären i Gällivare. Har också lämnat återbud till Ruka. Osäkert när hon är tillbaka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!