Därför firar skidstjärnorna jul i Davos

En jul med familjen i Sverige? Inte för Frida Karlsson, Ebba Andersson och Charlotte Kalla. Skidstjärnorna firar en syrefattig jul i Davos – en del av förberedelserna inför Tour de Ski och OS i Peking.
–Höghöjdssatsningen går ut på att ofarliggöra den höga höjden, säger landslagschefen Anders Byström.

Charlotte Kalla och Frida Karlsson efter Sverigepremiären i november. Arkivbild.

Charlotte Kalla och Frida Karlsson efter Sverigepremiären i november. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Skidor2021-12-23 05:10

OS-tävlingarna i längd avgörs i Zhangjiakou, 18 mil norr om Peking, på 1 700 meters höjd. Det är nära Internationella skidförbundets maxgräns för tävlingar på 1 800 meter.

Därför har sommaren och hösten till stor del handlat om höghöjdsträning för svenska skidlandslaget.

Anders Byström berättar hur kroppen reagerar på hög höjd:

– Man måste andas mer för att få in syre. Till och med de vältränade känner att det är jobbigare att gå upp för en trappa på hotellet. Dessutom sover man sämre, man behöver mer vätska och kosten blir extra viktig. Jag upplevde själv att vilopulsen blev högre och sömnen sämre.

Skrämmer många

Hög höjd skrämmer många framför allt yngre skidåkare som känner osäkerhet och ibland oro över att behöva tävla på hög höjd.

Anders Byström berättar att varje 100 meter över 1 000 meter känns i kroppen och passerar man 1 500 meter över havet märks det extra tydligt.

Huvudsyftet med landslagets höghöjdsläger är att åkarna ska känna trygghet att tävla på hög höjd.

– Förutom Charlotte (Kalla) är det relativt ung grupp som inte har så jättemycket vana av höjd. Det viktiga har varit att göra åkarna trygga så att de vet hur lång tid det tar för varje person att acklimatisera sig på hög höjd, säger landslagstränaren Stefan Thomson.

Trygga åkare

Världscupledaren Maja Dahlqvist, som inför den här säsongen inte alls hade någon erfarenhet av anpassning till hög höjd, skulle nu ha kunnat signalera oro, men säger lugnt:

– Jag brukar tänka att jag är höjdpositiv, så jag hoppas det håller i sig över OS också. Men vi kommer att vara på höjd innan OS och acklimatiseras och så där. Så jag tror inte att det ska vara några problem, säger hon.

Även Frida Karlsson har det senaste halvåret förvandlat respekt till trygghet:

I mars 2021, i samband med Svenska cupen i Falun, var det med tydlig respekt och skräckblandad förtjusning som Karlsson kommenterade höghöjdssatsningen:

– Jag har inte mycket erfarenhet av hög höjd, därför känns detta något speciellt. Visst, det är en risk att vara mycket på hög höjd eftersom det belastar mer på kroppen. Men någon gång måste jag göra det och jag tror det är bra för mig att börja det arbetet nu med tanke på vad som väntar på OS.

I november hade Frida Karlsson en helt annan inställning till hög höjd, trots att hon missat en del av lägret i Font Romeu och hela Val Senales:

– Jag är lugn och känner inte att jag tappat någonting. Jag vet hur man ska acklimatisera sig på hög höjd.

Hög höjd inför touren

Höghöjdprojektet har samtidigt inneburit individuella höghöjdsupplägg som gjort att åkarna vid olika tidpunkter kommit och rest i samband med det nuvarande höghöjdslägret i Davos. Lägret är förberedelse inför Tour de Ski, vars första tävlingar går på hög höjd, och OS.

Här är omflyttningarna.

· Maja Dahlqvist, Marcus Grate och Moa Lundgren stannade kvar några extra dagar i Davos innan de åkte till sprinttävlingarna i Dresden. Därefter åkte Dahlqvist och Grate till Sverige.

· Under den gångna helgen anslöt Charlotte Kalla – som ännu inte är OS-klar – från Sundsvall till Davos för att förbereda sig inför Touren.

· Moa Lundgren återvände till Davos efter Dresden där Frida Karlsson och Ebba Andersson varit kvar i en vecka. De tre firar jul i Davos tillsammans med Charlotte Kalla.

Noterbart är att inga svenska herrar, som ska åka Tour de Ski, laddar på hög höjd.

– Det är val som de själva har fått göra och sedan utifrån att vissa har stöd från SOK. Alla har det inte så samma sätt. Så delvis är det ett personligt val och delvis har det med ekonomi att göra, säger Anders Byström.

Uppladdningsläger

Den 16 januari åker Sverige på uppladdningsläger inför OS i italienska Seiser Alm på 1 700 meters höjd.

Där ska åkarna vänja sig vid höjden och ställa om dygnsrytmen till kinesisk tid.

– Vi ställer om lite grann, men inte för mycket eftersom åkarna måste ju få träna i dagsljus, säger Anders Byström.

Lägret pågår till den 27 januari då laget flyger till Peking för vidare transport till Zhangjiakou, där den första tävlingen är den 5 februari.

– Detta är mycket viktigt läger som vi ser som ett helt (höghöjds)läger, Italien kombinerat med Kina, säger Anders Byström.

Skidlandslagets höghöjdsprogram inför OS

2021

18/6-2/7 Tignes, Frankrike

6-24/9 Font Romeu, Frankrike

25/10-7/11 Val Senales, Italien

13/12-28/12 Davos, Schweiz

2022

16/1-27/1 Seiser Alm, Italien


Fakta: Tour de Ski 2021–2022

Tour de Ski innefattar sex världscuptävlingar på åtta dagar i Schweiz,Tyskland och Italien den 28 december–4 januari.

28 december, Lenzerheide: sprint (fri stil), 1,5 kilometer (damer och herrar)

29 december, Lenzerheide: distans (klassisk stil), 10/15 k (d+h)

31 december, Oberstdorf: distans (f), masstart, 10/15 k (d+h)

1 januari, Oberstdorf: sprint (k), 1,2/1,5 k (d+h)

3 januari, Val di Fiemme: distans (k), ms, 10/15 k (d+h)

4 januari, Val di Fiemme: distans (f), ms, finalklättring, 10 k (d+h)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!