DÀrför firar skidstjÀrnorna jul i Davos

En jul med familjen i Sverige? Inte för Frida Karlsson, Ebba Andersson och Charlotte Kalla. SkidstjĂ€rnorna firar en syrefattig jul i Davos – en del av förberedelserna inför Tour de Ski och OS i Peking. –Höghöjdssatsningen gĂ„r ut pĂ„ att ofarliggöra den höga höjden, sĂ€ger landslagschefen Anders Byström.

Charlotte Kalla och Frida Karlsson efter SverigepremiÀren i november. Arkivbild.

Charlotte Kalla och Frida Karlsson efter SverigepremiÀren i november. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Skidor2021-12-23 05:10

OS-tĂ€vlingarna i lĂ€ngd avgörs i Zhangjiakou, 18 mil norr om Peking, pĂ„ 1 700 meters höjd. Det Ă€r nĂ€ra Internationella skidförbundets maxgrĂ€ns för tĂ€vlingar pĂ„ 1 800 meter.

DÀrför har sommaren och hösten till stor del handlat om höghöjdstrÀning för svenska skidlandslaget.

Anders Byström berÀttar hur kroppen reagerar pÄ hög höjd:

– Man mĂ„ste andas mer för att fĂ„ in syre. Till och med de vĂ€ltrĂ€nade kĂ€nner att det Ă€r jobbigare att gĂ„ upp för en trappa pĂ„ hotellet. Dessutom sover man sĂ€mre, man behöver mer vĂ€tska och kosten blir extra viktig. Jag upplevde sjĂ€lv att vilopulsen blev högre och sömnen sĂ€mre.

SkrÀmmer mÄnga

Hög höjd skrÀmmer mÄnga framför allt yngre skidÄkare som kÀnner osÀkerhet och ibland oro över att behöva tÀvla pÄ hög höjd.

Anders Byström berĂ€ttar att varje 100 meter över 1 000 meter kĂ€nns i kroppen och passerar man 1 500 meter över havet mĂ€rks det extra tydligt.

Huvudsyftet med landslagets höghöjdslÀger Àr att Äkarna ska kÀnna trygghet att tÀvla pÄ hög höjd.

– Förutom Charlotte (Kalla) Ă€r det relativt ung grupp som inte har sĂ„ jĂ€ttemycket vana av höjd. Det viktiga har varit att göra Ă„karna trygga sĂ„ att de vet hur lĂ„ng tid det tar för varje person att acklimatisera sig pĂ„ hög höjd, sĂ€ger landslagstrĂ€naren Stefan Thomson.

Trygga Ă„kare

VÀrldscupledaren Maja Dahlqvist, som inför den hÀr sÀsongen inte alls hade nÄgon erfarenhet av anpassning till hög höjd, skulle nu ha kunnat signalera oro, men sÀger lugnt:

– Jag brukar tĂ€nka att jag Ă€r höjdpositiv, sĂ„ jag hoppas det hĂ„ller i sig över OS ocksĂ„. Men vi kommer att vara pĂ„ höjd innan OS och acklimatiseras och sĂ„ dĂ€r. SĂ„ jag tror inte att det ska vara nĂ„gra problem, sĂ€ger hon.

Även Frida Karlsson har det senaste halvĂ„ret förvandlat respekt till trygghet:

I mars 2021, i samband med Svenska cupen i Falun, var det med tydlig respekt och skrÀckblandad förtjusning som Karlsson kommenterade höghöjdssatsningen:

– Jag har inte mycket erfarenhet av hög höjd, dĂ€rför kĂ€nns detta nĂ„got speciellt. Visst, det Ă€r en risk att vara mycket pĂ„ hög höjd eftersom det belastar mer pĂ„ kroppen. Men nĂ„gon gĂ„ng mĂ„ste jag göra det och jag tror det Ă€r bra för mig att börja det arbetet nu med tanke pĂ„ vad som vĂ€ntar pĂ„ OS.

I november hade Frida Karlsson en helt annan instÀllning till hög höjd, trots att hon missat en del av lÀgret i Font Romeu och hela Val Senales:

– Jag Ă€r lugn och kĂ€nner inte att jag tappat nĂ„gonting. Jag vet hur man ska acklimatisera sig pĂ„ hög höjd.

Hög höjd inför touren

Höghöjdprojektet har samtidigt inneburit individuella höghöjdsupplÀgg som gjort att Äkarna vid olika tidpunkter kommit och rest i samband med det nuvarande höghöjdslÀgret i Davos. LÀgret Àr förberedelse inför Tour de Ski, vars första tÀvlingar gÄr pÄ hög höjd, och OS.

HÀr Àr omflyttningarna.

· Maja Dahlqvist, Marcus Grate och Moa Lundgren stannade kvar nÄgra extra dagar i Davos innan de Äkte till sprinttÀvlingarna i Dresden. DÀrefter Äkte Dahlqvist och Grate till Sverige.

· Under den gĂ„ngna helgen anslöt Charlotte Kalla – som Ă€nnu inte Ă€r OS-klar – frĂ„n Sundsvall till Davos för att förbereda sig inför Touren.

· Moa Lundgren ÄtervÀnde till Davos efter Dresden dÀr Frida Karlsson och Ebba Andersson varit kvar i en vecka. De tre firar jul i Davos tillsammans med Charlotte Kalla.

Noterbart Àr att inga svenska herrar, som ska Äka Tour de Ski, laddar pÄ hög höjd.

– Det Ă€r val som de sjĂ€lva har fĂ„tt göra och sedan utifrĂ„n att vissa har stöd frĂ„n SOK. Alla har det inte sĂ„ samma sĂ€tt. SĂ„ delvis Ă€r det ett personligt val och delvis har det med ekonomi att göra, sĂ€ger Anders Byström.

UppladdningslÀger

Den 16 januari Ă„ker Sverige pĂ„ uppladdningslĂ€ger inför OS i italienska Seiser Alm pĂ„ 1 700 meters höjd.

DÀr ska Äkarna vÀnja sig vid höjden och stÀlla om dygnsrytmen till kinesisk tid.

– Vi stĂ€ller om lite grann, men inte för mycket eftersom Ă„karna mĂ„ste ju fĂ„ trĂ€na i dagsljus, sĂ€ger Anders Byström.

LÀgret pÄgÄr till den 27 januari dÄ laget flyger till Peking för vidare transport till Zhangjiakou, dÀr den första tÀvlingen Àr den 5 februari.

– Detta Ă€r mycket viktigt lĂ€ger som vi ser som ett helt (höghöjds)lĂ€ger, Italien kombinerat med Kina, sĂ€ger Anders Byström.

Skidlandslagets höghöjdsprogram inför OS

2021

18/6-2/7 Tignes, Frankrike

6-24/9 Font Romeu, Frankrike

25/10-7/11 Val Senales, Italien

13/12-28/12 Davos, Schweiz

2022

16/1-27/1 Seiser Alm, Italien


Fakta: Tour de Ski 2021–2022

Tour de Ski innefattar sex vĂ€rldscuptĂ€vlingar pĂ„ Ă„tta dagar i Schweiz,Tyskland och Italien den 28 december–4 januari.

28 december, Lenzerheide: sprint (fri stil), 1,5 kilometer (damer och herrar)

29 december, Lenzerheide: distans (klassisk stil), 10/15 k (d+h)

31 december, Oberstdorf: distans (f), masstart, 10/15 k (d+h)

1 januari, Oberstdorf: sprint (k), 1,2/1,5 k (d+h)

3 januari, Val di Fiemme: distans (k), ms, 10/15 k (d+h)

4 januari, Val di Fiemme: distans (f), ms, finalklÀttring, 10 k (d+h)

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!