Dubbla kollapser väcker frågor inför stafetten

För några veckor sedan pekades Sverige ut som en klar favorit i damstafetten. Men Frida Karlssons svaga OS-form väcker frågor. Kan Sverige utmana om guldet på lördag med stjärnan ur slag? –Frida är inte på topp, helt enkelt, men vi får inte gräva ned oss för det här, säger huvudtränaren Anders Byström.

Ebba Andersson hjälper en utpumpad Frida Karlsson efter målgången på 10 kilometer.

Ebba Andersson hjälper en utpumpad Frida Karlsson efter målgången på 10 kilometer.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Skidor2022-02-10 11:57

Sett till prestationerna hittills i spåren får snarare Finland och det ryska laget ses som de främsta kandidaterna om OS-medaljen på lördag.

Det anser även Byström.

– Vi ska inte tro att vi kan gå ut och sopa hem den bara så där. Det är många bra lag. Finland och ryskorna ser starka ut. Det blir en tuff fajt och väldigt spännande. Vi ska se till att välja rätt lag bara, säger han.

Det är just det. Välja rätt lag.

Ska hon köra?

Ska Frida Karlsson verkligen köra med tanke på att hon svimmade efter skiathlonen och nu skrämde tv-publiken när hon föll ihop och behövde hjälp med andningen efter milloppet?

Landslagsläkaren Jan Walls bedömning är att det inte är någon medicinsk fara med Karlsson. Däremot är det av yttersta vikt att hon snabbt får i sig energi, vilar och sover ordentligt för att bli fysiskt återställd för att tävla redan om två dagar.

– Nu är det att försöka ladda batterierna igen och få tillbaka kraften, säger han.

Ett möjligt svenskt lag kan innehålla Karlsson, Ebba Andersson, färska sprintmästaren Jonna Sundling och sprintstjärnan Maja Dahlqvist, silvermedaljör härom dagen.

Men damtränaren Magnus Ingesson bollar med fler namn – och han blev inte direkt klokare efter det klassiska milloppet.

Andersson given

Ebba Andersson är given efter sjätteplatsen på milen. Andersson var enda svenska som imponerade i de vindpinade spåren på hög höjd.

– Det var en betydligt bättre upplevelse än i skiathlonloppet. Jag är inte alls särskilt besviken när jag står här i dag, senast var jag både besviken och tom, säger hon.

Magnus Ingesson:

– Ebba åker bra, hon är 19 sekunder från en medalj på OS. Men det är klart, jag tror att Frida, Emma (Ribom) och Charlotte hoppades på mer.

TT: Hur jobbar ni inför stafetten?

– Vi ska sätta oss ned och värdera insatser och vad vi tror, vilka sträckor som är aktuella för olika individer. Det är som vanligt, egentligen, säger Ingesson.

Charlotte Kalla, fåordig efteråt, genomlider en plågsam olympisk svanesång – och ser allt mindre ut som stafettåkare.

"Det är frustrerande"

– Jag hade hoppats att det skulle finnas mer energi. Även om det handlar om att hålla en jämn, hög fart så trodde jag att formen skulle vara bättre. Jag tyckte inte att jag fick ihop åkningen, det var inget tryck. Det är frustrerande.

Ebba Andersson är, trots att hennes lagkamrater än så länge inte lyckats pricka något som liknar toppform, optimistisk inför kampen mot i första hand Norge, Finland och det ryska laget.

– Precis som för andra lag så är chanserna goda. Det är ett nytt lopp som väntar med nya förutsättningar och i stafett kan det mesta ske, säger hon.

Suveräna norskan Therese Johaug, som vunnit båda individuella OS-loppen hittills, vill inte räkna bort Sverige.

– Finland, Sverige och det ryska laget är favoriter men mitt lag kommer att fajtas.

TT: Om du säger en favorit?

– Ryssland vann i Lillehammer (världscupen) och har ett bra lag här. Så kanske dom, säger Johaug.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!