Ebba Anderssons kross – "Ger ett lugn"

Det gnistrade om Ebba Andersson på tio kilometer klassiskt i Sverigepremiären. Andersson utökade ständigt sitt försprång gentemot det övriga startfältet i Bruksvallarna. –Det var en god upplevelse, säger Andersson.

Ebba Andersson vann tio kilometer klassiskt under den svenska skidpremiärhelgen i Bruksvallarna.

Ebba Andersson vann tio kilometer klassiskt under den svenska skidpremiärhelgen i Bruksvallarna.

Foto: Ulf Palm/TT

Skidor2022-11-19 13:40

– Det ger ett lugn mot det som komma skall. Jag kan tänka tillbaka litegrann mot fjolårets premiär där jag upplevde att jag inte riktigt fick till allting så som jag önskade. Att få en sådan start gör att man börjar fundera lite extra och tvivla lite extra på sig själv. Därför känns det skönt att ta med sig det här vidare, säger segraren Andersson.

Under tio kilometer klassiskt skrevs till slut landslagsstjärnans segermarginal till 52,9 sekunder.

Dramatik om pallplatserna

– Det var kul att kunna matcha Ebba lite, även om det bara var ett eller två varv. Det inte ofta jag är bara kanske 8 sekunder efter Ebba efter 3,5 kilometers åkning, säger Johanna Hagström, som slutade tvåa, med ett skratt.

Det blev en dramatisk kamp om andraplatsen – en kamp utan vinnare. Johanna Hagström, knep en pallplats för andra dagen i rad, genom att dela den med Moa Ilar.

– Svinkul. Jag trodde att hon skulle ta mig där på slutet faktiskt. Det var kul att vi båda fick vara glada för en andra plats – i stället för att en fick vara besviken för en tredje, säger Hagström.

Vill tävla mot Frida Karlsson

Segraren Ebba Andersson var dock en aning besviken över att inte få ställas mot Frida Karlsson, som valt att stå över loppet för att "spara på krutet".

– Jag har ju inte riktigt hundra koll på hennes distansform. Så klart hade det varit kul att få ställas mot henne i dag – men jag är säker på att det kommer många tillfällen under säsongen som kommer.

Ett sådant tillfälle kan visa sig komma redan i morgon, söndag, då Sverigepremiären fortsätter.

– Det verkar så. Frida verkar köra i morgon, och det är min plan också. Det blir verkligen spännande, säger Andersson.

– Så klart är man nyfiken på hur man står mot dom allra, allra bästa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!