Efter brytningen – kan träna med tyska stjärnorna

Träning med det framgångsrika tyska skidlandslaget. Det kan bli följden av att Frida Karlsson och Maja Dahlqvist lämnat längdlandslaget under uppmärksammade former. –De är välkomna att komma ner och träna med tyskarna, säger Mia Karlsson, mamma och manager till Frida Karlsson.

Nu öppnar sig möjligheten för Frida Karlsson (bilden) och Maja Dahlqvist att träna med det framgångsrika tyska landslaget. Arkivbild.

Nu öppnar sig möjligheten för Frida Karlsson (bilden) och Maja Dahlqvist att träna med det framgångsrika tyska landslaget. Arkivbild.

Foto: ULF PALM / TT

Skidor.2022-05-31 10:48

Nyheten att Frida Karlsson och Maja Dahlqvist följer Linn Svahn och lämnar landslaget för en egen satsning mot VM i Planica nästa år chockade skid-Sverige.

Det öppnar också möjligheten för ett nytt tyskt-svenskt samarbete.

I början av maj kom beskedet att Per Nilsson, Frida Karlssons personliga tränare i Sollefteå sedan många år, blir tränare för det tyska damlandslaget.

– De (Frida Karlsson och Maja Dahlqvist) är välkomna att komma ner och träna med tyskarna om de vill, säger Mia Karlsson.

"Helt fria"

Mia Karlsson berättar att tankarna funnits sedan Per Nilssons nya jobb blev känt, men att det efter måndagens brytning blivit mer konkret:

– Nu är de helt fria att göra ett eget upplägg som passar dem. Men de har nog inte hunnit göra någon plan eftersom de på måndagsmorgonen hade ambitionen att vara med i svenska landslaget.

Det skulle innebära att de svenska skidstjärnorna får högklassig sparring. I vinterns OS i Peking vann Tysklands Katharina Henning och Victoria Carl guld i sprintstafetten, och i den traditionella stafetten blev det silver, där ingick också Sofie Krehl och Katherine Sauerbrey i laget.

Svartmålade

Klart är att förtroendet mellan utbrytaråkarna och landslagsledningen är skadat. Karlsson och Dahlqvist är inte minst besvikna på hur skidförbundet kommunicerade nyheten på måndagskvällen.

Enligt Mia Karlsson känner de sig "svartmålade".

– Det var deras (Frida Karlsson och Maja Dahlqvist) åsikt när de läste pressmeddelandet, som de fick två minuter innan det gick ut.

Mia Karlsson och fortsätter:

– De hann inte ens gå ut till sina partners och till sina kamrater i landslaget med detta, utan det bara trycktes i väg som ett pressmeddelande. De hade ju kunnat göra den tillsammans med förbundet, men så blev det inte. Men de är inte ovänner med sina skidkompisar.

Enligt Mia Karlsson finns det risk att besvikelsen mot landslagsledningen sitter i länge.

– Fördelen är att de inte behöver ha att göra med varandra så mycket under några månader. Just nu handlar det om att de måste landa i den här situationen. Nu är de tre som står utanför. De kommer säkert att hänga en del ihop, svarar Mia Karlsson som syftar på Linn Svahn som är den tredje åkaren utanför landslaget.

Katharina Henning och Victoria Carl skrällvann OS-guldet i sprintstafett före Jonna Sundling och Maja Dahlqvist. Arkivbild.
Katharina Henning och Victoria Carl skrällvann OS-guldet i sprintstafett före Jonna Sundling och Maja Dahlqvist. Arkivbild.
Fakta: Stjärntrion som tränar utanför landslaget

Maja Dahlqvist

Född: 15 april 1994 i Borlänge.

Klubb: Falun-Borlänge SK.

Främsta meriter: OS-silver sprint och sprintstafett 2022, OS-brons stafett 2022, VM-guld sprintstafett 2021, VM-guld sprintstafett 2019. Fem individuella världscupsegrar i sprint, sex världscupsegrar i sprintstafett.

Frida Karlsson

Född: 10 augusti 1999 i Sollefteå.

Klubb: Sollefteå Skidor IF.

Främsta meriter: OS-brons i stafett 2022, VM-silver skiathlon 2021, VM-silver 10 km 2021, VM-brons 30 km 2021, VM-guld stafett 2019, VM-silver 10 km 2019, VM-brons 30 km 2019. Tre individuella segrar i världscupen.

Linn Svahn

Född: 9 december 1999 i Lycksele.

Klubb: Östersunds SK.

Meriter: Sprint: Nio individuella segrar i världscupen, två segrar i sprintstafett. Seger i sprintcupen säsongen 2019-2020.


Bakgrund: Utbrytningen som skakar skidlandslaget

Sprintstjärnan Linn Svahn meddelar i mitten av maj att hon väljer att stå utanför landslaget den kommande säsongen. Svahn stod över den senaste säsongen för att rehabilitera sin skadade axel. Skälet till att stå utanför landslaget säger hon är för att få jobba tajtare med sitt eget team på hemmaplan och kunna lägga upp en optimal plan för återhämtningen efter skadan.

När landslagstrupperna sedan presenteras uppges att flera längdstjärnor inte accepterar de nya landslagsavtalen för att de inte får marknadsföra sina egna sponsorer tillräckligt.

Nu har två andra av de största svenska stjärnorna bestämt sig för att stå utanför landslaget, Frida Karlsson och Maja Dahlqvist. Skälet är att de inte vill vara med på landslagets alla läger utan ha mer flexibilitet och kunna sköta mer av träningen på hemmaplan. De säger att det inte handlar om ekonomi, att de var villiga att avstå från all ersättning bara för att få få jobba mer med sitt eget team.

Landslagsledningen anser att alla landslagsåkare ska vara med på alla samlingar och läger under försäsongen, att det är just detta som är landslagets framgångskoncept – att alla sporrar varandra och gör varandra bättre.

Skidstjärnorna som väljer att stå utanför landslaget kommer att resa med landslaget under tävlingssäsongen och tävla för Sverige.

Det är inte ovanligt att landslagsåkare väljer att stå utanför landslaget under en eller flera säsonger. Charlotte Kalla har gjort det tidigare liksom Anna Dyvik den senaste säsongen. Nu är hon tillbaka i landslaget igen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!