Efter dispensen – Vasaloppet kan sänka åldersgräns

Nästa säsong kan 17-åringar få starta i Vasaloppet. En regeländring är på gång sedan 16-årige Alvar Myhlback fått dispens att åka längdskidsklassikern.
–Vi har gjort en omvärldsanalys och insett att vår syn på detta skiljer sig från övriga länder, säger Sveriges längdchef Lars Öberg.

16-årige talangen Alvar Myhlback har fått dispens att åka Vasaloppet. Det kan nu resultera i en regeländring så att 17-åringar kommer att få åka loppet.

16-årige talangen Alvar Myhlback har fått dispens att åka Vasaloppet. Det kan nu resultera i en regeländring så att 17-åringar kommer att få åka loppet.

Foto: Ulf Palm/TT

Skidor2023-03-01 05:30

Bara 16 år gammal är Alvar Myhlback en stigande stjärna i långloppscupen Ski Classics. Vasaloppet har däremot en högre åldersgräns än många andra långlopp (19 år).

För ett par veckor sedan fick Myhlback dispens inför niomilsloppet som arrangeras från Sälen till Mora på söndag. Nu öppnar Svenska skidförbundet för en permanent regeländring.

Skiljer mot andra länder

– Vi har gjort en omvärldsanalys och insett att vår syn på detta skiljer sig från länder som Norge, Finland och västvärlden. Där får yngre juniorer (17–18 år) åka långlopp oavsett längd på loppet, säger Lars Öberg och fortsätter:

– Vi måste vara öppen för att ifrågasätta vår egen distanstabell när det ser ut såhär i andra länder. Detta får vi ta till oss och se vad vi kan göra i framtiden.

Lars Öberg betonar att regeländringen tidigast kan bli verklighet till nästa säsong.

– Vi måste låta den här frågan behandlas av vår tävlingsdomare- och regelgrupp och vi kommer att ta upp det i längdrådet. Vi ska inte göra något förhastat.

TT: Ser du någon fara för åkarnas hälsa genom att sänka åldersgränsen till Vasaloppet?

– Rent teoretiskt finns en grund till varför Sverige haft det här synsättet. Jag har full respekt för det. Men utvecklingen har gjort att vi är här i dag, svarar Lars Öberg och erkänner att det är fallet Alvar Myhlback som bidragit till processen mot en regeländring:

– Det finns ingen tidigare dispensansökan som varit i närheten av de särskilda omständigheter som gällt för Alvar Myhlback, säger Öberg.

Inga faror

Hans-Christer Holmberg, professor i idrottsvetenskap, och som i flera år varit träningsfysiolog i skidlandslaget samt utvecklingschef i Sveriges olympiska kommitté (SOK), ser inga faror om en mycket vältränad yngre junior åker Vasaloppet. Han förklarar att forskare använder tre begrepp:

+ Kronologisk ålder: Faktiska åldern.

+ Biologisk ålder: Den kroppsliga utvecklingen.

+ Träningsålder: Hur många år har åkaren haft en omfattande systematisk träning.

– Detta sammantaget är viktigt att ta med i beräkningarna i resonemanget om åldersgräns på Vasaloppet, säger H-C Holmberg.

Tränar 800 timmar

TT: Hur klokt är det att en 16-åring, som Alvar Myhlback, får åka Vasaloppet?

– Med Alvar Myhlbacks betydande träningsbakgrund, med flera års systematisk träning, och att han har genomfört flera långlopp internationellt, ser jag inga direkta fysiologiska begränsningar för honom att tävla upp mot fyra timmar i Vasaloppet, svarar H-C Holmberg.

Han kommenterar Alvar Myhlbacks fysiska bakgrund:

– Han har en högre träningsbakgrund än andra 16-åringar. Jag tror han tränar upp mot 800 timmar per år. Det är vad en senior gör i dag. Alvar Myhlback har en hög träningsålder jämfört med andra 16-åringar.

Fakta: Åldersgränser i sex andra motionsklassiker

Vätternrundan, cykel (315 km): 18 år

Lidingöloppet, löpning (30 km): 17 år

Vansbrosimningen, simning (3 km): 10 år

Ironman i Kalmar (3,8 km simning, 180 km cykel och 42 km löpning): 18 år

Stockholm Marathon, löpning (42 km): 17 år

Göteborgsvarvet, löpning (21 km): 17 år

Svenska friidrottsförbundets åldersgräns är 17 år för ett halvmaraton eller längre distans.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!