Elofsson: Kan ta veckor att återhämta sig

Per Elofsson vet hur det känns att gå in i väggen i OS. Den förre skidkungen befarar att det kan lång tid för Frida Karlsson att återhämta sig: –Det är inte något som förändras jättesnabbt, utan det kan ta ett par veckor, säger han.

Frida Karlsson tröstas av en svensk ledare efter tredje sträckan i damstafetten.

Frida Karlsson tröstas av en svensk ledare efter tredje sträckan i damstafetten.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Skidor2022-02-13 16:55

Många minns Per Elofssons sammanbrott under OS i Salt Lake City 2002.

Elofsson var favorittippad i tremilen och hängde med en dopad Johann Mühlegg så hårt att han tvingades bryta. Visserligen kom Elofsson tillbaka och fick ett retroaktivt brons i jaktstarten sedan Mühlegg avslöjats som fuskare, men svensken var sig inte lik efter det första OS-loppet.

Det har varit lika med Frida Karlsson efter skiathlonloppet där hon tog ut sig fullständigt.

– Men där finns en skillnad. Jag var inte fysiskt slut efter loppet, utan var mentalt nedslagen eftersom det var så uppenbart att man tävlade mot flera som åkte med icke tillåtna medel. Jag tappade motivationen. Jag hade inte samma förutsättningar utan undrade vad man hade där att göra, säger Per Elofsson till TT.

Bekymrad över Karlsson

Frida Karlsson åkte långt under sin förmåga även i milloppet och i stafetten. Per Elofsson är bekymrad över Karlsson:

– Frida kommer in i mästerskapet med ganska höga förväntningar. Delvis från andra och från sig själv. Hon är fortfarande väldigt ung. Det blir en tuff start med de förhållanden som var med väldigt kargt väder och skidor som inte funkade. Hon tar åt sig ganska mycket och det rinner inte av henne. Hon tar det ganska hårt personligen. Det är något som gör att hon blir påverkad, menar Per Elofsson som säger att det kan ta lång tid för Frida Karlsson att återhämta sig efter att gått så tom:

– Hon är kanske inte varken mentalt eller fysiskt starkt. Det är inte något som förändras jättesnabbt utan det kan ta ett par veckor. Om hon kommer hem och får vila upp sig i lugn och ro kommer det säkert att vara full fart igen.

Ingen bra miljö

TT: Det är en vecka kvar till tremilen som sista OS-loppet. Hinner hon bli stark till dess?

– Hon får ju möjlighet att vila upp sig. Däremot är frågan om den miljö hon finns i är optimal för att hon ska återhämta sig – om hon känner att hon är för påverkad? Om man hela tiden går med folk runt om kring sig, som inte ställer krav på henne, men har förväntningar, kan det vara ganska jobbigt, säger Per Elofsson och fortsätter:

– Det är svårt att säga när någon annan kommer tillbaka. Man jag vet hur det skulle kännas själv. Om det inte är allt för farligt kan det handla om ett par dagar. Är man helt tom kanske man behöver göra ett break, komma hem, vara i sin egen miljö och läka såren lite grann.

TT: Det kan ta från ett par dagar till ett par veckor?

– Absolut.

Fakta: Per Elofsson

Ålder: 44

Bor: Umeå

Meriter: OS: Brons 2002, VM: 3 guld (2001, 2003) , 1 silver (2001, stafett) 1 brons (2003, stafett)

OS-händelsen i Salt Lake City 2002: Per Elofsson startade 30 kilometersloppet som en av favoriterna. Men Johann Mühlegg åkte i ett rasande tempo och Per Elofsson hängde på så länge att han gick över gränsen och bröt. Vid nästa tävling (jaktstart) kom han i mål som fyra, men tilldelades bronsmedaljen retroaktivt sedan Johann Mühlegg, som kom först i mål, upptäcktes vara dopad.


Fakta: Frida Karlssons tre genomklappningar i OS

Skiathlon 15 km, placering fem.

Frida Karlsson kom till start med stora förväntningar. Hon skulle utmana norska skiddrottningen Therese Johaug. Men en kombination av sämre dagsform, isande kyla och dåliga skidor gjort att hon tog ut sig fullständigt, slutade femma och svimmade efter loppet.

10 kilometer klassisk stil, placering 12.

Detta är loppet som Frida Karlsson egentligen inte borde åkt med tanke på att hon inte hade återhämtat sig efter urladdningen skiathlon-loppet, fem dagar innan.

Frida Karlsson var aldrig med i matchen och efter mållinjen blev det dramatiska scener när hon låg på marken och inte fick luft på grund av allt slem. Hon fick hjälp av Ebba Karlsson samt av landslagsledare för att komma på fötter.

Stafett. Sverige kom trea

Frida Karlsson hade inte en chans att hänga med på sin tredje sträcka. Hon tappade ett 20-tal sekunder och bronset såg ut att vara i fara. Efteråt beskrev hon att kroppen kändes helt tom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!