Faktorerna som talar emot ny svensk guldsuccé

Finns det något som kan stoppa Jonna Sundling och Maja Dahlqvist från att ta OS-guld i sprintstafett? Ja, den höga höjden, kylan och stressade motståndare.
–Här tror man att man har bra kontroll, men så smäller det, säger Dahlqvist.

Jonna Sundling och Maja Dahlqvist tog VM-guld för ett år sedan. Arkivbild.

Jonna Sundling och Maja Dahlqvist tog VM-guld för ett år sedan. Arkivbild.

Foto: Adam Ihse/TT

Skidor2022-02-16 05:37

Jonna Sundling och Maja Dahlqvist är två av OS största favoriter – oavsett vilken sport man jämför med.

Dahlqvist har i vinter vunnit alla världscupsprintrar hon ställt upp i. När Jonna Sundling kom tillbaka efter skadan tog hon i förra veckan OS-guld före Maja Dahlqvist.

De bildar nu ett superlag i onsdagens sprintstafett. Under normala förhållanden, om tävlingen gått på lågland, hade de varit väldigt svåra att besegra.

– Där har man lite mer kontroll på sig själv. Här tror man att man har bra kontroll, men så smäller det, säger Maja Dahlqvist.

Åkare som kollapsar

Hon syftar på den höga höjden i Zhangjiakou (runt 1 700 meter) kombinerat med stark vind och kyla som lett till dramatiska skid- och skidskyttelopp med åkare som kollapsat.

Maja Dahlqvist är medveten om att dessa tuffa förhållanden är ett hot mot deras guldplaner:

– Man ser hela tiden att folk kollapsar efter mål eller på banan där det tar stopp. Det kan skifta från ena dagen till den andra. Ena dagen har man supertider in mot mål och nästa dag tappar man 30 sekunder sista kilometern, säger Maja Dahlqvist och fortsätter:

– Det känns så himla bra tills smällen kommer. Man det aldrig när det händer, så det gäller att vara beredd att gräva djupt. Därför blir det bra med en lagsprint. Då får man vila lite mellan loppen.

Bra form

Hon kommer att bilda par med Jonna Sundling, som inte har visat några tecken på att lida av den höga höjden.

– Ja det är sjukt. Höjden existerar inte för henne, men för alla andra. Då är det bra att ha henne i laget, säger Maja Dahlqvist.

Jonna Sundling har visat en strålande form och förklarar hur viktigt det är att tänka rätt:

– Men vet aldrig när väggen kan komma. Då gäller det att känna sin kropp. Att veta hur mycket man tål och fråga sig om man kommer att kommer att orka farten in mot mål, eller om man måste dra ner på tempot. Det är jättesvårt, säge

Oroliga distansåkare

Sprintstafetten kommer att innehålla många distansåkare. Det är ett annat hot mot Sveriges guldplaner. En stressad distansåkare kan göra misstag och falla, och i värsta fall – ut ett blågult perspektiv – dra med sig någon av svenskorna.

– Vissa blir lugna med åkare omkring sig. Andra blir stressade. I masstarter brukar sprintåkare vara coolare än distansåkare, säger Maja Dahlqvist och syftar på att sprintåkare har mer rutin på tajta händelser under loppet, vilket minskar risker för incidenter.

Sprintstafetten i OS

Semifinaler: Klockan 08.15 damer, 09.05 herrar

Både svenska herrarna och damerna åker andra semifinalheatet.

Finaler: Klockan 10.15 damer, 10.40 herrar

Kylan: Det väntas vara ungefär 15 minusgrader när kvalet inleds. För att undvika den värsta kylan har tävlingarna tidigarelagts en timme och 45 minuter.

Upplägg: Varje lag består av två åkare som åker sex sträckor var, varannan sträcka. Damernas bana är drygt 1 kilometer och herrbanan är cirka 1.5 kilometer.

Först avgörs två kval. De fyra bästa lagen i varje kval går direkt till final, plus de två bästa tiderna från de två semifinalerna. Finalen består av tio lag.

Sveriges damlag: Maja Dahlqvist och Jonna Sundling

Sveriges herrlag: William Poromaa, Oskar Svensson

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!