Fis nekar Norges krav på rysk avstängning

Norska Fis-chefen Vegard Ulvang upprepar kravet på att ryska längdåkare ska stoppas från att tävla. Men det internationella skidförbundet svarar nej. Nu kan Norge släppa ifrån sig kommande världscuptävlingar.

Ryske längdskidstjärnan Aleksandr Bolsjunov tog tre OS-guld i Peking. Arkivbild.

Ryske längdskidstjärnan Aleksandr Bolsjunov tog tre OS-guld i Peking. Arkivbild.

Foto: Heiko Junge/AP/TT

Skidor2022-02-28 11:47

– Jag tycker inte att ryssarna ska få starta. Ukraina är medlem i Fis, och de har blivit angripna. Vi kan inte ha det så att de som blir angripna flyger hem för att kriga medan angriparna får tävla, säger Vegard Ulvang till NRK.

Ulvang är ordförande i Internationella skidförbundets (Fis) längdkommitté, och besviken på hur lamt den egna organisationen reagerat på den ryska invasionen av Ukraina.

Ingen nationalsång

Fis meddelade i helgen att ryska idrottare tillåts fortsätta tävla i världscupen, men ryska flaggan får inte hissas och nationalsången får inte spelas.

Beskedet kom efter att norska skidförbundet klargjort att man inte vill att ryska idrottare kommer till Norge för världscuptävlingarna i längd i Drammen och Holmenkollen den här veckan.

"Idrotten kan inte förhålla sig passiv till det som sker nu", skrev Norges skidförbund i ett pressmeddelande.

Vegard Ulvang sätter nu ytterligare press på Fis.

– Det är ett beslut som Fis borde ha tagit. När de inte gör det, är det vi (Norge) som äger arrangemanget som behöver ta det. Om Fis inte gillar det beslutet kan ta de ifrån oss arrangemanget och det är en risk vi bör ta. Då tvingar vi också Fis till handling, säger Ulvang.

"Inte ger sig för paniken"

Senare på måndagen kom det internationella förbundet med samma svar igen – de ryska åkarna får tävla vidare.

”Fis styrelse har varit tydlig i sitt förhållningssätt till ryska idrottare i alla Fis-tävlingar. För att säkerställa rättvisa och inkluderande tävlingar vid alla Fis-evenemang bör nationella förbund och lokala arrangörer inte utesluta idrottare på grund av kön, ras, nationalitet eller sexuell läggning”, skriver förbundet via mejl till NRK.

Det ryska laget, med bland andra stjärnan Alexander Bolsjunov, ankom till Norge under måndagseftermiddagen. Då valde han att inte ge några intervjuer, men hans tränare Jurij Borodavko konstaterade för NRK:

– Det är en fruktansvärd situation. Krig är alltid hemskt. Ingen har någonsin velat ha ett krig, inte ens vi. Tack och lov finns det förnuftiga människor med sunt förnuft, som inte ger sig för paniken som nu sprider sig över hela världen, och det är ledarna för Fis.

Sverige vill inte stoppa

Svenska skidförbundet vill inte att ryska landslag stoppas från internationella tävlingar i det här läget.

I helgen sade förbundsordföranden Karin Mattsson i ett pressmeddelande att "frågan är mycket svår. Å ena sidan vill vi på alla sätt markera mot Rysslands agerande vilket talar för att utestänga alla ryska åkare. Å andra sidan får inte enskilda ryssar göras ansvariga för Putins vanvett".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!